Webshop klaar om live te gaan? Vergeet dan zeker deze 5 zaken niet!

6 februari 2023 | Leestijd: 4 minuten

Een webshop bouwen gaat niet over één nacht ijs. Van het ontwerpen en ontwikkelen van de webshop tot het inrichten van betalingsmethodes en het kiezen voor een goede shopware host – er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van jouw online winkel. Maar als je alle stappen goed volgt, kan je ervoor zorgen dat jouw webshop perfect aan de behoeften van jouw klanten voldoet. Hier zijn enkele tips om te zorgen dat jouw webshop gebruiksvriendelijk is en optimaal presteert.

Maak je webshop SEO-vriendelijk

Allereerst moet je jouw webshop SEO-vriendelijk maken. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Door het toepassen van technieken die jouw webshop zichtbaar maken bij zoekmachines zoals Google en Bing, kan je ervoor zorgen dat potentiële klanten jouw webshop gemakkelijker vinden. Als de SEO-technieken correct worden toegepast, resulteert dit in een hogere ranking van jouw webshop bij zoekresultaten en zal het aantal bezoekers toenemen. Zorg er dus voor dat je jouw webshop SEO-vriendelijk maakt voordat je deze lanceert.

Bestellingen moeten eenvoudig te plaatsen zijn

Om de gebruiksvriendelijkheid van jouw webshop te verbeteren, moet de bestelprocedure zo eenvoudig mogelijk zijn. Jouw klanten moeten eenvoudig door jouw webshop navigeren en hun bestelling kunnen plaatsen in slechts een paar stappen. Zorg er verder voor dat alle informatie die nodig is om de bestelling te voltooien, zoals betaalgegevens, duidelijk weergegeven wordt en dat er geen onnodige informatie gevraagd wordt. Idealiter kan een bezoeker binnen een paar klikken een bestelling geplaatst hebben en ondervindt hij of zij geen onnodige ruis.

Zorg ervoor dat je webpagina’s snel laden en makkelijk door te bladeren zijn

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat alle webpagina’s op jouw webshop snel laden en makkelijk navigeerbaar zijn. Trage laadtijden kunnen een negatief effect hebben op de gebruiksvriendelijkheid van jouw webshop. Zorg ervoor dat je voor een goede host kiest. Daarnaast is down-time funest. Wanneer je webshop niet bereikbaar is, kost dit je omzet. Kies dus voor een host die pro-actief is en snelheid en betrouwbaarheid biedt. Daarnaast kan het ook slim zijn om voor een onderhoudspakket te kiezen wanneer je de ontwikkeling van de website uitbesteedt. Zo bieden wij onderhoudspakketten waarbij wij je software regelmatig updaten en problemen voorkomen.

Installeer Google Analytics op je webshop

Google Analytics is een gratis tool die webshop-eigenaren helpt bij het bijhouden en analyseren van bezoekersactiviteiten op hun website. Het is belangrijk om te weten wat bezoekers op je website doen, zoals hoeveel pagina’s ze bekijken, hoe lang ze blijven en welke pagina’s ze het meest bezoeken. Door Google Analytics te installeren op je website krijg je inzicht in deze informatie en kun je je online resultaten verbeteren en je doelgroep beter begrijpen. Het installeren van Google Analytics is eenvoudig en kan door iedereen met enige technische kennis gedaan worden. Je hebt alleen een Google-account en enkele regels code nodig die je op de pagina’s van je website moet plaatsen. Zodra je Google Analytics hebt geïnstalleerd, verzamelt het systeem automatisch data en rapporteert het over de activiteiten van je bezoekers, waardoor je snel en eenvoudig verbeteringen kunt aanbrengen op basis van de verzamelde gegevens.

Zorg voor een goede menustructuur

Een goede menustructuur is belangrijk voor elke webshop omdat potentiële klanten snel het juiste product of pagina moeten kunnen vinden. Een logische categorisatie en duidelijke benaming van productgroepen zijn hierbij essentieel. Het is ook nuttig om zoekfilters en zoekmogelijkheden aan te bieden zodat klanten gericht kunnen zoeken naar het product of de informatie die ze nodig hebben.

Al met al kan het bouwen van een webshop een grote tijds- en kosteninvestering zijn. Maar als u deze tips ter harte neemt, kunt u er zeker van zijn dat uw webshop perfect aan de behoeften van uw klanten voldoet. Uw webshop zal gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn, waardoor jouw klanten een leuke winkelervaring zullen hebben.