Wat kost het laten maken van een website gemiddeld?

21 juli 2015 | Leestijd: 3 minuten

De markt van het laten maken van sites is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Na de geboorte van het internet en met het begin van de 21ste eeuw heeft de concurrentie op deze markt zich haast exponentieel ontwikkeld. De markt is, voor degene die een website wil laten maken, allesbehalve transparant. Als je 10 offertes aanvraagt voor het laten bouwen van dezelfde site, is de kans heel groot dat er 10 verschillende prijzen uitrollen. Het is hierbij ook heel goed mogelijk dat het prijzenspectrum zeer uiteenloopt. Het kan zelfs zo zijn dat de duurste offerte tot 4 maal duurder is dan de goedkoopste offerte. Dit lijkt zeer merkwaardig, maar aan het eind van deze pagina wordt dit gevoel misschien toch een beetje bijgetrokken. Het is dan ook goed mogelijk dat degene die een site wil laten maken door de bomen het bos niet meer kan zien. Vandaar dat er op deze pagina kort doch bondig de hoofdzaken van het kostenplaatje van een site zal worden uitgelicht.

Bij kleine en zelfstandige webdesigners kan je voor €500 tot €2.500 een mooie en solide WordPress website krijgen, die prima in elkaar zit wat betreft gebruiksvriendelijkheid en vormgeving. Bij de wat grotere webdesignbureaus kan je voor €2.000 tot €6.000 een goede website laten bouwen. Hierbij betaal je vooral voor de expertise van het team, de ervaring en de toekomstbestendigheid van je site. Hier moet echter wel bij vermeld worden dat sites van kleinere webdesigners ook aan deze toekomstbestendige kenmerken voldoen. Grote complexe en extreem goed beveiligde websites, zoals sites voor de overheid, de medische wereld en grote webshops van online warenhuizen, kunnen de prijzen tot ver boven de €500.000 oplopen. Je kan ook een webbouwer inhuren om een website template te installeren. Een website template is een design die door meerdere websites gebruikt wordt, vandaar ook het lagere bedrag. Dit kost vaak iets tussen de €200 en €900

Wat kost een website nadat deze af is?

Er komen altijd kosten van hosting en kosten van de domeinnaam bij. Dit vormen vaste lasten en hier betaal je uiteraard afhankelijk van de grote en intensiteit van je site tussen de €5 tot €100 per maand voor. Het verschil zit hem vaak in de professionaliteit van de hosting en de service. Is je website altijd in de lucht? Hoeveel bezoekers kan je site aan, zonder dat de site heel traag of onbruikbaar wordt? Dit kan ook nog eens belangrijk zijn voor een goede en sterke positie in Google. Er zijn ook webdesignbureaus die onderhoudspakketten aanbieden en die uw site up-to-date en veilig houden. Veel webdesigners bieden diverse gradaties van pakketten aan, van basic tot premium. Uiteraard drukt de keuze ook weer op de maandelijkse prijs.