Gezien SEO eigenlijk altijd in ontwikkeling is, komen er om de zoveel tijd bepaalde termen bovendrijven. De term ‘rich snippets’ is er daar één van.
In eerste instantie denk je bij SEO veel aan unieke content creëren en zoveel mogelijk kwalitatief linken. Echter zijn het rich snippets die de laatste tijd veel aandacht krijgen. Maar wat zijn het nu precies?
Wat zijn rich snippets?
Rich snippets moet je zien als specifieke zoekresultaten in een zoekmachine met een uitgelicht onderdeel van de betreffende pagina. Aan de hand van gestructureerde data zorg je ervoor dat Google deze rich snippets genereert.
De rich snippet laat bijvoorbeeld een review, een recept of een bepaalde gebeurtenis zien. Ook is het mogelijk dat de verschillende kopjes op jouw website onder en naast elkaar worden getoond.
De voordelen van rich snippets
Vanzelfsprekend biedt het veel voordelen om van rich snippets gebruik te maken. Qua voordelen moet je bijvoorbeeld denken aan:
- Meer duidelijkheid voor zoeker: Een rich snippet maakt op een snelle manier duidelijk welke informatie er nu eigenlijk op jouw website te vinden is. Zo geeft het de zoeker direct meer overzicht. Deze krijgt misschien een klein inzicht in een bepaald onderwerp. Hierdoor weet de mogelijke bezoeker dat hij of zij jouw website moet hebben. Met alleen de kale metatitel en metabeschrijving ontvangt iemand via Google een stuk minder informatie. Het is dus zeer waardevol om jouw websitecontent voor rich snippets te optimaliseren. Het vergroot de kans aanzienlijk dat de informatie op jouw website op waarde wordt geschat door de bezoekers van Google.
- Trekt de aandacht: Verder trekt een rich snippet ook direct de aandacht. Het valt op dat dit stukje tekst op een andere manier ingedeeld is dan bij andere resultaten het geval is. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van een review. Bij een rich snippet wordt dan direct de beoordeling van de review getoond. Dit is niet alleen handige informatie, maar trekt ook de aandacht van het oog. De felle, gele kleur maakt het een stuk aantrekkelijker voor de bezoeker van Google om op jouw review te klikken. Hetzelfde geldt voor andersoortige teksten, zoals een recept of een complete website-indeling. Nog een extra reden dus om aandacht te besteden aan het creëren van een of meerdere rich snippets op jouw website.
- Meer bezoekers richting jouw website: Tot slot leidt dit er uiteindelijk allemaal toe dat er meer bezoekers op jouw website komen. De bovenstaande twee effecten zorgen voor een positief effect op de bezoekersaantallen. In sommige gevallen is het mogelijk dat de rich snippet direct al alle informatie toont die de potentiële bezoeker nodig heeft. Hierdoor haakt deze juist af en bezoekt hij of zij jouw website niet. In de praktijk ondervindt men echter dat dit effect een stuk kleiner is dan de extra hoeveelheid bezoekers als gevolg van de bovenstaande twee effecten. Hierdoor is het dus zeker de moeite waard wanneer je meer bezoekers richting jouw website wilt trekken. Dit leidt uiteindelijk tot meer leads.
Rich snippets zijn een relatief nieuw concept. Origineel was het in 2009 al bedacht en opgezet. Echter maakten nog maar weinig websites er met betrekking tot SEO gebruik van. Vandaag de dag is het echter duidelijker dan ooit dat dit zeker wel z’n vruchten afwerpt.
Hoe zorg je voor rich snippets?
De enige vraag die nu nog rest, is hoe je dan voor rich snippets op jouw website zorgt. Zoals eerder even kort aangegeven, heb je hier gestructureerde data voor nodig. Gestructureerde data moet je zien als een specifiek stukje code. Deze code is zodanig geschreven, dat zoekmachines precies begrijpen wat het betekent.
Vervolgens interpreteren zoekmachines deze zodanig dat het van toegevoegde waarde wordt voor hun bezoekers. Rich snippets zijn daarmee ook voor de zoekmachines een manier om meer waarde te tonen.
Op het moment dat je deze code toevoegt aan jouw website, duurt het gemiddeld genomen zo’n 2 tot 12 weken voordat de rich snippets verschijnen.
Aangezien dit een redelijk gecompliceerd proces is, kiezen veel website-eigenaren voor een makkelijke manier om dit te implementeren. Een plug-in als Yoast SEO is hier bijvoorbeeld erg goed in. Deze plug-in helpt je stap voor stap om deze gestructureerde data richting een zoekmachine als Google te krijgen.