Wat is een URL?

20 juli 2015 | Leestijd: 3 minuten

Iemand die regelmatig op het internet zit, heeft vast weleens van de term URL gehoord. Maar wat betekent dat nou eigenlijk precies? Waarvoor wordt het gebruikt? Wat is het nut ervan?

URL staat voor Uniform Resource Locator. Een URL is niets meer dan een gestructureerde naam die verwijst naar een stuk data. Voorbeelden hiervan zijn het unieke adres waarmee de locatie van een webpagina op internet wordt aangegeven of een mailadres. Tevens kan een URL verwijzen naar een willekeurig bestand op een computer, of op een opslagmedia die daarmee verbonden is. Ook kan het verwijzen naar een bestand op een FTP-server, of een andere server voor bestandsdeling. Door gebruik te maken van een URL wordt het duidelijk welke bron er opgevraagd moet worden, maar ook op welke manier de bron gebruikt gaat worden en welke techniek er gebruikt moet worden om de bron te benaderen.

ComputerComputer

Ontleed de URLs

Hoe ziet een URL eruit en wat is de betekenis van de verschillende onderdelen?
Als je aan het surfen bent op het web zijn de URLs meestal verborgen achter een klikbare link. Maar als je met de cursor op de adresbalk van je browser klikt, dan wordt de werkelijke URL weergegeven. Door de URL kan de browser precies uitvoeren wat de gebruiker verlangt. Een URL is opgebouwd uit de volgende elementen.

Protocol: Het protocol staat aan het begin van elke URL. Het protocol vertelt hoe we moeten communiceren met de ‘beheerder’ van de bron. Het protocol bepaalt ook hoe de rest van de URL geïnterpreteerd moet worden. HTTP is het standaard protocol die ten grondslag ligt aan de communicatie op het World Wide Web. Als je bijvoorbeeld iets op Google wilt zoeken, dan moet je voor de communicatie met de servers van Google het protocol http gebruiken. Er zijn echter nog vele andere protocollen.

Autoriteit (authenticatie, domeinnaam & poortnummer): De autoriteit is de bron van de informatiebron, bijvoorbeeld een host van een website.

Padnaam: Als de juiste databank gevonden is, kan door het aangeven van een padnaam duidelijk worden gemaakt welke bron er wordt opgevraagd.

Querystring: Een querystring wordt gebruikt om bepaalde parameters mee te geven aan de URL, zoals de zoektermen van een zoekactie. De query volgt na het vraagteken en verschillende parameters worden in de string gescheiden met een ampersandteken.

Fragmentidentifier: Dit wordt gebruikt om naar een specifiek gedeelte van de informatiebron te verwijzen en wordt genoteerd in de vorm van #.