“AI neemt jouw baan niet over. Maar de persoon die AI goed gebruikt, kan wel jouw baan overnemen.” Zo sprak Ted Sarandos, de CEO van Netflix, zich uit over AI (Artificial Intelligence).
Enkele jaren geleden kon er alleen nog maar gespeculeerd worden over AI. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de samenleving, laat staan bij de marketingafdeling van het bedrijf waar jij werkzaam bent. AI-tools zoals ChatGPT bepalen in een gigantisch tempo wie er voorop loopt en wie er achterblijft.
Toch wordt vaak een essentieel onderdeel vergeten in de ontwikkeling van AI. Het is namelijk een tool die je zelf moet aansturen, waardoor de tool net zo slim is als de gebruiker.
Wie écht wil profiteren van AI, zal moeten weten hoe je AI op de juiste manier aanstuurt. In deze blog vertelt WebNexus je in zes korte stappen waar een perfecte prompt uit bestaat.
Wat is een Prompt?
Een prompt is de input die je invoert in een AI-tool zoals ChatGPT of Deepseek, zodat je vraag of opdracht beantwoord wordt. Dit kan een simpele vraag (“Wat zijn goede marketingtips voor WebNexus?”), maar ook een complexe opdracht (“Breng de grootste concurrenten van WebNexus in kaart.”), of zelfs een hele briefing zijn.
Dankzij een goede prompt ontwijk je mogelijke fouten van AI, want vergeet niet dat het nog steeds een ‘bot’ is. Door een goede prompt ontwijk je de generieke AI-output en krijg je content die erg bruikbaar is.
Bij WebNexus laten we je in zes praktische stappen zien hoe je de perfecte ChatGPT-prompt schrijft. Hierin behandelen we de belangrijkste bouwstenen van een prompt: Task, Context, Exemplar, Persona, Format en Tone.
1. Task (opdracht) – Verplicht onderdeel
De opdracht die je aan de AI-tool geeft is het belangrijkst in je prompt, zonder duidelijke taak is er namelijk ook geen bruikbaar antwoord.
Voorbeeld:
- Alleen context: “Ik ben een trage centrale verdediger in voetbal.”
- Context en opdracht: “Ik ben een trage centrale verdediger. Geef mij een trainingsschema van 3 maanden om mijn snelheid te verbeteren.”
In het “task” gedeelte moet er altijd een werkwoord staan die de prompt tot actie zet. Denk bijvoorbeeld aan: Genereer, geef, schrijf, analyseer of bedenk.
De prompt kan bestaan uit één simpele taak, maar je kan in een prompt ook een multi-task opbouwen. Vraag bijvoorbeeld eens het volgende: “Analyseer deze tekst, vat samen in bulletpoints en geef vervolgens drie verbeterpunten.”
2. Context – Het meegeven van de juiste informatie
Context geven in een simpele prompt is moeilijker dan het lijkt. Dit komt doordat er in principe oneindige informatie is die je zou kunnen geven. Door context te geven help je AI begrijpen waarom je iets vraagt en in welke situatie je zit.
Stel jezelf hiervoor drie vragen
- Wie ben je (in de situatie)?
- Wat wil je bereiken?
- In welke situatie speelt het zich af?
Denk nog eens terug aan het voorbeeld van de trage voetballer en vergelijk het met de volgende prompt:
“Ik ben een trage centrale verdediger in voetbal (1). Ik wil mijn snelheid met 10% verbeteren (2) en ik heb wekelijks 3 dagen de tijd om een uur te trainen, geef mij een trainingsprogramma van 3 maanden (3)”
Hoe duidelijker je de context verwoordt, hoe geschikter het antwoord is, zonder dat je het overzicht kwijt raakt door de eindeloze AI-antwoorden.
3. Exemplars – Laat zien wat je verwacht
Door voorbeelden te geven aan ChatGPT, laat je ChatGPT zien hoe je graag het antwoord verwacht. Werk je in de marketingwereld wel eens met de STAR-methode? Geef dit dan aan en voeg eventueel nog een voorbeeld toe.
Voorbeeld:
“Gebruik de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) om antwoord te geven op: ‘Wat zijn de grootste valkuilen voor WebNexus?’ Hier is mijn verslag als referentie (voeg verslag toe.”
Door een voorbeeldstructuur aan te bieden voor ChatGPT, sluit je een overkill aan informatie uit. Voorbeelden zijn niet essentieel voor elke prompt, maar verbeteren wel de kwaliteit van de informatie die je van de AI-tool zal krijgen.
4. Persona – Voeg de expertise van een expert toe
Door een persona aan te nemen kan ChatGPT zich verdiepen in het advies van een deskundige.
Voorbeeld:
“Geef advies vanuit het perspectief van een sprintcoach die werkt met voetballers.”
“Beantwoord als ervaren social media expert met een focus op TikTok campagnes.”
5. Format – Verduidelijk de manier van je antwoord
Een format is precies wat je hoopt te krijgen van AI. Wil je een e-mail, lijstje of juist wat paragrafen met tussenkopjes?
Bedenk je ideale situatie, waarbij je met een concrete prompt een scherp antwoord krijgt.
Voorbeeld:
“Ik heb zojuist een gigantisch snelheidsonderzoek gekregen van mijn voetbaltrainer (context).
Kan je voor mij de vijf belangrijkste punten noteren, waarna je het samenvat gebaseerd op het onderwerp? (task).
Gebruik H3 als koptekst. (format)”
Tip: Het is handig als je ChatGPT bij een aanpassing vraagt om de aanpassingen ‘dikgedrukt’ te maken, zodat je direct kan zien wat er is veranderd.
6. Tone – Welke manier van praten past bij je doel?
Dit onderdeel van de prompt is gemakkelijk, aangezien je al relatief eenvoudig aan kan geven wat je van ChatGPT verlangt.
Vraag in je prompt expliciet naar een bepaalde toon, bijvoorbeeld: formeel, informeel, enthousiast of juist motiverend.
Voorbeeld:
“Schrijf als de CEO van WebNexus die serieus werkt aan de uitbreiding van zijn AI-kennis. De toon mag motiverend en professioneel zijn.”
Concluderend
Een sterke AI-prompt hoeft dus niet zo kort mogelijk te zijn, doordat het gebaseerd is op logica. Hoe duidelijker de instructies, des te beter de output.
Door standaard deze zes stappen te volgen haal je het maximale uit ChatGPT, of dit nu voor je krachttraining of je marketingplan is.
Heb je hulp nodig bij je digital marketing? Neem dan contact met ons op, waarbij we zelfs onze AI-expertise kunnen delen.
Indien je meer wilt weten over dit onderwerp, adviseren wij je om de onderstaande video te bekijken: