Wat is een permalink?

20 juli 2015 | Leestijd: 2 minuten

Permalinks zijn de URL’s die je berichten en pagina’s krijgen. Een permalink is waar een andere blogger naar refereert om te linken naar een deel van jouw website of jouw artikel of hoe je naar jouw verhaal of pagina linkt in bijvoorbeeld een e-mail of WhatsApp-bericht. De naam permalink komt van permanente link. Immers de URL zou niet moeten veranderen en zou dus permanent moeten zijn. Stel je maakt op 8 december 2018 een nieuwe pagina of bericht aan met de titel ‘Winterblogs’ op www.blogszijnleuk.nl en dit is het 10de bericht of de 10de pagina. Deze kan dan het volgende scala aan permalinks krijgen.
– Standaard: www.blogszijnleuk.nl/?p=10
– Jaar, maand en naam: www.blogszijnleuk.nl/2018/12/winterblogs
– Jaar, maand, dag en naam: www.blogszijnleuk.nl/2018/12/08/winterblogs
– Berichtnaam: www.blogszijnleuk.nl/winterblogs
– Aangepaste structuur: Deze kan jezelf kiezen. Dit gaat echter wel ten koste van je vindbaarheid in diverse zoekmachines.
– Numeriek: www.blogszijnleuk.nl/10

Belang van permalinks

Permalinks zijn van belang door de indexatie van pagina’s naar zoekwoorden in zoekmachines zoals Google, zodat mensen die bijvoorbeeld aan het Googlen zijn, snel de juiste pagina’s vinden en wellicht op jouw website komen. Door je permalinks op een juiste wijze in te stellen vergroot je de vindbaarheid van je site, doordat je zoekmachines helpt met het correct indexeren van berichten en pagina’s van je website.

Welk type permalink past bij mijn site?

Om hier een goed antwoord op te kunnen formuleren, is het vooral van belang om te weten wat voor ‘type’ website je beheert. Heb je vooral een statische site, waar niet dagelijks berichten worden geplaatst zoals op blogs wel het geval is, dan raden we je aan om te gaan voor ‘Berichtnaam’ als permalink. Dit vergroot je vindbaarheid. Heb je een blog of een zeer dynamische site, dan raden we je aan om te gaan voor ‘Jaar, maand en naam’ of ‘Jaar, maand, dag en naam’. Dit vergroot de vindbaarheid van je site of blog, doordat zoekmachines positieve scores geven aan nieuwere berichten. Door de data die verwerkt zijn in de permalink, is het gemakkelijk om te achterhalen wanneer het bericht is geplaatst.

Hoe pas ik permalinks aan in WordPress?

Stap 1: ga naar instellingen in je WordPress dashboard, onder het menu instellingen vind je permalinks.
Stap 2: bepaal hoe de URL van je WordPress-website eruit zal zien.