Waarom is een SSL certificaat belangrijk voor gebruikers en je online vindbaarheid (SEO)

21 februari 2019 | Leestijd: 3 minuten

De SSL-certificaat is hot! Met betrekking tot de privacy wetgeving die eind mei 2018 in is gegaan, heeft heel webdesignland het erover. Websites moeten er toch echt aan beginnen. Sterker nog, internetbrowser chrome heeft aangegeven websites als ‘onbetrouwbaar’ te bestempelen zodra ze geen SSL-certificaat hebben. Maar waarom is het nou zo belangrijk? In deze blog richt ik me op de twee positieve kanten van de SSL-certificaat.

De SSL-certificaat voor de privacy waarborging van bezoekers

Wat is SSL nou precies? Het blijft voor veel mensen toch een beetje hocus-pocus. Een uitgebreid technisch verhaal ophangen, maakt het allerminst beter begrijpbaar, dus vandaar een beknopte omschrijving wat het precies als doel heeft. Een SSl-certificaat, ofwel de ‘https’ verbinding, is een versleutelingstechniek (technisch: encryptie) waardoor de onderschepping van vetrouwelijke informatie door derden via de website wordt verhinderd. Dit geldt voor zowel het ontvangen als sturen van informatie (bijvoorbeeld ingevulde contactformulieren).

Kortom, in de meest praktische zin is het gewoon een extra blokkade waardoor jouw privacy en handelen niet door een derde partij opgepikt of aangepast kan worden en het uitwisselen van informatie op een ‘schone’ manier verloopt.

Geen wonder dat de AVG-wetgeving van 25 mei 2018 het doorvoeren van SSL-certificaten op iedere website als eis heeft gesteld. In de praktijk zijn er nog talloze websites die zich hier niet netjes aan houden.

De SSL-certificaat voor de online vindbaarheid (SEO) van je onderneming

Er zit naast de privacy kwestie nog een positieve bijval aan het hebben van een https-verbinding. Namelijk: Google stimuleert het gebruik ervan door websites die er gebruik van maken, betere posities in Google te geven voor de zoektermen die aanverwant zijn aan de desbetreffende website. Kortom, er bestaat een correlatie tussen het hebben van een SSL-certificaat en jouw online vindbaarheid in Google.

Snel aan beginnen dus.

Hoe bemachtig ik een SSL-certificaat?

Dus je bent overtuigd? Hoe zorg je nou dat je zo snel mogelijk aan een certificaat komt? In veel gevallen is dit een erg gemakkelijk proces. Hieronder staan de twee opties beschreven:

  1. In veel gevallen biedt jouw hostingprovider de mogelijkheid om SSL te installeren voor je website. Zij zorgen dat er voor jouw domeinnaam een certificaat gekoppeld wordt en jij hoeft je website vervolgens alleen nog maar om te zetten naar SSL. In het geval van WordPress heb je daar een handige plugin voor waarmee je met één klik op de knop de website op https hebt draaien (zorg dus wel dat je eerst het SSL-certificaat via de hostingprovider aangevraagd hebt): https://nl.wordpress.org/plugins/really-simple-ssl/

Om te checken of jouw hostingprovider dit ondersteunt, Google eens op ‘SSL [naam hostingprovider]’. Je zal er dan snel achterkomen wat de te ondernemen stappen zijn.

  1. Een handmatige installatie. Ik ga ervanuit dat voor 90% van de mensen die deze blog lezen, geldt dat optie 1 op gaat. Echter, voor die 10% is het een complexer proces waarbij je deze ssl-certificaat handmatig dient in te stellen. Dit gaat als volgt: https://www.ssl.com/nl/hoe-te/handmatig-een-certificaatondertekeningsverzoek-genereren-met-openssl/