Op zoek naar manieren om als organisatie op een zo efficiënt mogelijke manier samen te werken? Dan is cloudtechnologie zeer waarschijnlijk the way to go. Voor zowel Google Suite als ook Microsoft 365 geldt dat het een geweldige boost gaat zijn voor de productiviteit binnen een onderneming. Echter zijn er ook nog wel een aantal verschillen te onderscheiden tussen beide mogelijkheden. Zo heeft zowel Google Suits als ook Microsoft 365 zijn eigen voor- en nadelen.
Voor- en nadelen van Google Suite
Laten we allereerst kijken naar de voor- en nadelen van Google Suite. Te beginnen met de voordelen:
- Goedkoop: Google Suite is een relatief goedkope cloudoplossing om de samenwerking binnen de organisatie een boost te geven. Voor €4,68 heb je namelijk al toegang tot het basispakket, waarmee je 30 GB aan opslag realiseert. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat je geen licentiekosten hoeft te betalen.
- Alle gegevens in de cloud: Aangezien alle gegevens in de cloud worden opgeslagen, ben je verder eigenlijk maar minimaal tijd kwijt aan het beheren van hardware en software. Dit scheelt een hoop extra tijd en extra kosten.
- Zeer veilig: Daarnaast is het erg fijn om te weten dat al je data zich veilig op de Google servers bevindt. Gezien de omvang van het bedrijf is er veel geïnvesteerd in de continue beveiliging van al je gegevens.
- Veel add–ons: Gezien Google al jaren werkt met bijvoorbeeld Google Docs, Google Spreadsheets en Gmail, biedt het unieke integratiemogelijkheden. Je past de aanwezige software heel makkelijk aan op de systemen die je binnen je organisatie gebruikt. Optimalisatie is hierin het kernwoord.
En dan de nadelen van Google Suite:
- Beperkte opslagruimte: Een belangrijk nadeel van Google Suite is dat de totale opslagruimte wat aan de lage kant is. Zeker wanneer we het hebben over de 30 GB van het basisabonnement. Je wordt min of meer al snel gedwongen om voor een uitgebreider pakket te kiezen.
- Geen mogelijkheid tot sorteren e-mails: Het lijkt misschien slechts een klein nadeel, maar veel organisaties hebben hier wel degelijk last van. Om e-mails te sorteren en groeperen, is een extra programma nodig.
Voor- en nadelen van Microsoft 365
Vervolgens nemen we Microsoft 365 even onder de loep. De voordelen van deze cloudoplossing zijn:
- Enorme opslagmogelijkheden: Bij Microsoft 365 krijg je maar liefst 1 TB aan opslag bij het goedkoopste abonnement. Dat is voor veel organisaties ruim voldoende om voor een afzienbare tijd aan cloudopslag te voorzien.
- Veel e-mail mogelijkheden: Microsoft 365 staat erom bekend dat het qua offline mail verregaande opties biedt. Denk dan bijvoorbeeld aan het sorteren, groeperen en labelen van de mails die je binnen krijgt. Een optie waar veel organisaties graag gebruik van maken.
- Krachtigere applicaties: Wanneer we de applicaties van zowel Microsoft 365 als ook Google Suite onder de loep nemen, dan ligt hier waarschijnlijk het belangrijkste verschil. Programma’s als Word, Excel en Powerpoint bieden over het algemeen de meeste mogelijkheden.
- Tot 250 mensen tegelijk in gesprek: Via Skype biedt het Microsoft 365 pakket de mogelijkheid om met maar liefst 250 mensen tegelijk in gesprek te gaan. Samenwerking op afstand wordt er enorm mee bevorderd.
De nadelen van Microsoft 365:
- Realtime samenwerking: De realtime samenwerking is volgens de gebruikers beter met Google Suite. De mogelijkheden zijn meer duidelijk en toereikend. Desalniettemin scoort de realtime samenwerking bij Microsoft 365 wel gewoon een voldoende.
- Afhankelijk: Wanneer je eenmaal aan Microsoft 365 begonnen bent, is het lastig om bestanden nog naar ergens anders te verplaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je wilt stoppen met het abonnement en op Google wil overstappen. Echter is dit natuurlijk alleen een issue als je ontevreden bent.
Vergelijk de voor- en nadelen van beide opties onderling en bepaal welke cloudoplossing het beste past bij jouw organisatie.