Boekhouden of uitbesteden

Zelf boekhouden of uitbesteden?

De boekhouding op orde krijgen en houden is voor veel mensen een van de minder leuke onderdelen van zaken doen. De administratie is niet altijd even overzichtelijk, maar wel zeer belangrijk. En dus kom je in het ondernemerschap vaak al snel voor een afweging te staan. Ga ik zelf boekhouden of kies ik ervoor om het uit te besteden? Beiden hebben zo hun voor- en nadelen.

Voordelen vs. nadelen
Aan de hand van de voor- en nadelen krijg je meteen een beter beeld van wat in jouw geval de beste optie is. Want wat namelijk al snel duidelijk wordt, is dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag of je boekhouden zelf moet doen of moet uitbesteden. Het hangt er namelijk vaak maar net vanaf in hoeverre de voor- en nadelen voor jou van toepassing zijn. Laten we beginnen met de voordelen.

Voordelen zelf boekhouden:

  • Overzicht bewaren: Wanneer je alles in eigen hand hebt, weet je precies wat er speelt in je administratie. Je bent volledig in controle over de boekhouding.
  • Bespaart geld: In bijna alle gevallen kost het geld om de boekhouding uit te besteden. En dus bespaar je geld door het zelf te doen. Mits het op efficiënte wijze gebeurt uiteraard.

Voordelen boekhouden uitbesteden:

  • Meer tijd: Door de boekhouding uit te besteden bespaar je een hoop tijd. Deze tijd kan je steken in andere zaken, die bijvoorbeeld meer zijn gericht op groei van de onderneming.
  • Meer expertise: Daarnaast neemt de kans op fouten flink af wanneer je de boekhouding laat regelen door een expert op dit gebied. De juiste expertise gaat eigenlijk altijd hand in hand met beter werk.

Daarnaast zijn er aan beide opties uiteraard ook enkele nadelen verbonden. Door deze af te wegen tegen de voordelen ontstaat er waarschijnlijk een meer favoriete optie.

Nadelen zelf boekhouden:

  • Kost een hoop tijd: Zelf de boekhouding regelen, kost een hoop tijd. Er komt veel bij kijken, zeker wanneer je intussen bent uitgegroeid tot een relatief grote onderneming.
  • Meer kans op mislopen geld: Daarnaast kent lang niet iedereen alle kostenposten. Wanneer de juiste expertise ontbreekt, is de kans dan groter dat je geld misloopt.

Nadelen boekhouden uitbesteden:

  • Kost geld: Waar het een voordeel is dat je geld bespaart om het niet uit te besteden, is uiteraard het tegenovergestelde waar wanneer je dit wel doet. Er moeten voldoende financiële middelen zijn om deze beslissing te kunnen maken.
  • Touwtjes niet in handen: Je vertrouwt op het werk van een externe boekhouder. Mochten er bijvoorbeeld fouten worden gemaakt, dan ligt de verantwoordelijkheid ook altijd bij jou zelf.

Gratis Excel cursussen boekhouden

Als je ervoor wil kiezen om zelf boekhouden een kans te geven, dan zijn er voldoende manieren om je op de juiste manier in te lezen. Zo zijn er bijvoorbeeld gratis Excel cursussen die je een flink stuk op weg helpen. Het komt waarschijnlijk ook niet als een verrassing dat Excel met betrekking tot de boekhouding zeer waardevol is. Toegepast op de juiste manier is het vaak goed mogelijk om de boekhouding zelf te regelen.

Hoe vind ik een goede boekhouder?

Mocht je het uitbesteden van de boekhouding toch een meer aantrekkelijke werkwijze vinden, dan is het zaak om een goede boekhouder te vinden. Er zijn intussen namelijk nogal wat aanbieders van deze dienst. En dus moet je op de een of andere manier een partij vinden waar je optimaal mee samenwerkt. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen, is door twee punten te combineren:

  • Vraag verschillende offertes aan: Door verschillende offertes aan te vragen, krijg je een beter beeld van wat de mogelijkheden zijn. Bovendien vind je zo al snel wat financieel gezien de meest voor de hand liggende optie is. Want uiteindelijk is het financiële gedeelte vaak een van de belangrijkste factoren van een goede boekhouder.
  • Doe onderzoek: Zijn er reviews bekend over de boekhouders? Dan geven deze een goede indicatie van hun diensten. Zo niet, dan kun je altijd bij bepaalde bedrijven navragen door wie zij de boekhouding laten regelen. Bij positieve feedback ontvang je dan direct een aantal relevante opties.

Zet de verschillende voor- en nadelen op een rijtje en vraag je af in hoeverre ze van invloed zijn op jouw onderneming. Van daaruit zijn er enkele waardevolle conclusies te trekken.