Webteksten laten schrijven of zelf doen?

3 december 2022 | Leestijd: 4 minuten

Iedere website heeft een bepaalde vorm van content nodig. Uiteindelijk moet je namelijk wel vindbaar zijn voor jouw doelgroep. Bovendien is het zaak dat men relatief makkelijk op jouw website weet te navigeren. Ten derde helpen webteksten enorm bij het overtuigen van bezoekers om tot actie over te gaan. Maar is het dan het beste om deze webteksten te laten schrijven of om het zelf te doen?

Voor beide punten is wel iets te zeggen. Laten we daarom per optie kijken wat je er nu precies aan hebt.

Voordelen webteksten laten schrijven

In veel gevallen zul je zien dat men ervoor kiest om webteksten te laten schrijven. Dit komt namelijk met een aantal unieke voordelen, die je zeer waarschijnlijk niet bereikt door ze zelf te schrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Expertise in SEO: In de eerste plaats zorg je er met het uitbesteden van webteksten voor dat je website qua SEO goed in elkaar steekt. Wanneer teksten namelijk zoekmachinevriendelijk worden geschreven, levert dit positieve resultaten op. Je verschijnt hoger in de zoekresultaten van een zoekmachine als Google. Dit levert een mooie hoeveelheid organisch verkeer op. Hier hoef je verder weinig voor te doen. Zo bespaar je bijvoorbeeld weer flink op adverteren. SEO is iets waar lang niet iedere website-eigenaar verstand van heeft. Het uitbesteden is dan geen gek idee.
  • Overtuigende teksten: Verder gaat het uitbesteden van teksten ervoor zorgen dat ze overtuigend worden. Het doel van een tekst moet namelijk ook zeker zijn om een bezoeker tot actie aan te zetten. Om ze bijvoorbeeld een product te laten kopen of een dienst af te laten nemen. Hier werk je dan aan de hand van een bepaalde structuur naar toe. Bijvoorbeeld door een echte call-to-action aan het einde van de tekst toe te voegen.
  • Tijdsbesparing: Daarnaast levert het zeer waarschijnlijk een significante tijdsbesparing op. Het schrijven van teksten is nog best lastig wanneer je dit niet iedere dag doet. Je weet vaak niet waar je moet beginnen. En hoe je er een goed lopend verhaal van maakt. Het is iets waar je geen last van hebt wanneer je het uitbesteed aan een expert. Een tekstschrijver weet precies wat wel en niet werkt in het digitale landschap van vandaag de dag.

Voordelen webteksten zelf schrijven

Vervolgens is het ook weer niet zo dat het zelf schrijven van webteksten geen enkel voordeel heeft te bieden. Want ook dat levert op specifieke gebieden iets op. Het gaat dan om de volgende voordelen:

  • Geldbesparing: Het uitbesteden van het schrijven van de websiteteksten is natuurlijk niet gratis. Je hebt er best wel een budget voor nodig om dit op de lange termijn vol te houden. Door je teksten echter zelf te schrijven, bespaar je dit bedrag. Zeker wanneer je als kleine onderneming net start, is het niet onlogisch dat je hiervoor kiest.
  • Volledig in eigen stijl: Daarbij zijn veel mensen ook bang dat de teksten niet in de eigen stijl zijn. Zeker niet wanneer je iedere keer gebruik maakt van een andere tekstschrijver. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om voor de lange termijn een vaste samenwerking aan te gaan. Schrijf je je teksten zelf, dan weet je in ieder geval zeker dat het altijd in dezelfde stijl is. Een stijl die je bovendien bij jezelf en jouw website vindt passen.

Het zelf schrijven van webteksten of het uitbesteden ervan hangt dus af van de waarde die je aan de verschillende voordelen hecht. Heb je bijvoorbeeld maar een zeer beperkt budget? Dan wordt het waarschijnlijk lastig om het uit te besteden. Wil je echter de beste, meest overtuigende en SEO vriendelijke teksten? Dan ontkom je er eigenlijk niet aan om de webteksten te laten schrijven door iemand anders.

Al met al is er zeker iets voor te zeggen om beide opties te proberen. Vervolgens bekijk je waar je meer aan lijkt te hebben. Je observeert bijvoorbeeld welke blogposts beter presteren; degenen die je zelf hebt geschreven of degenen die je door iemand anders hebt laten schrijven. Het antwoord op jouw vraag heb je dan binnen de kortste keren alweer gevonden. Dit is zeer waarschijnlijk de beste manier om het aan te pakken.