Wat zijn de webdesign trends op dit moment?

21 juli 2015 | Leestijd: 2 minuten

Net als met de mode van kleren is er ook een bepaalde conjunctuur waar te nemen binnen websites. Welke ‘jasjes’ voor websites zijn momenteel erg populair? Wat is momenteel een trend onder webdesigners? Hoe maak ik mijn website modebestendig?

Niet America first, maar mobile first

Mobielvriendelijke websites worden tegenwoordig hoger in Google gezet dan mobiel onvriendelijke websites. Je moet als designer dus ook veel rekening houden met het mobiele ontwerp van je website, wil je goed gevonden kunnen worden in Google.

Snelheid

Laad je website niet in minder dan 3 seconden, dan gaan potentiële klanten naar de site van je concurrent. We leven in een ongeduldig tijdperk. We moeten onze tijd zo optimaal mogelijk indelen, dit geldt ook als we aan het surfen zijn op het web.

Gebroken en a-symmetrisch

Eerst was webdesign netjes en zeer strak. Alles netjes onder elkaar en strak uitgelijnd. Tegenwoordig mag je van boven naar beneden, van rechts naar links en vice versa scrollen. Het mag allemaal, als het maar niet braaf is.

Felle kleuren

Waar de trend binnen het webdesign een paar jaar geleden nog lag bij rustige en vertrouwelijke en ‘veilige’ kleuren, mag de webdesigner vandaag de dag het volledige kleurenspectrum gebruiken. Een beetje roze, een beetje oranje en nog wat witte letters met een paars biesje, zolang het maar opvalt en dus niet saai is, is het goed.

Bewegend beeld

Bewegend beeld is stoer en aantrekkelijk. Een video op de homepage is voor geen enkele bezoeker te missen. Maar er moet wel gelet worden dat de video de klant niet lastigvalt bij binnenkomst. Het materiaal moet ondersteunend zijn en niet afschrikkend werken. Het moet een bepaalde sfeer creëren en een gevoel doen oproepen bij de bezoeker van de site.

One page design

Een one page design is een website dat bestaat uit maar 1 pagina. Een groot nadeel vormt echter wel dat de SEO minder goed is. Een groot voordeel is echter wel dat de ene pagina snel zal leiden en dit geldt dan ook met name voor de mobiele gebruiker. Een ander groot voordeel van one page design is dat het onderhoud makkelijk, snel en eenvoudig is.

Sticky elementen

Sticky elementen zijn al eerder een trend geweest. Sticky elementen worden vaak aan de zijkanten, boven en onderkant van een website gezet. Deze leiden de bezoeker niet af, maar zorgen voor een snel en eenduidig informatieoverzicht van de website.