Wat zijn de beste (online) sierlijke lettertypes voor je website?

21 juli 2015 | Leestijd: 3 minuten

Er zijn honderden verschillende lettertypen te vinden op het web, die je zou kunnen gebruiken als basis voor je website. Maar niet elk lettertype is geschikt voor je site. De vraag die al vrij snel naar voren komt: wat is de beste lettertype voor mijn site? Dit is een moeilijke vraag met moeilijke keuzes die gemaakt moet worden. Deze keuze moet je zelf of samen met je webdesigner maken. De meeste websites in Nederland maken gebruik van standaardlettertypen zoals Arial, Verdana of Trebuchet. Hier is niks mis mee, maar er is meer te halen uit je keuze voor een bepaald lettertype, Sterker nog, het niet bewust vormgeven van de tekst op je website is een gemiste kans. Door het gebruik van een bepaald lettertype beïnvloed je namelijk het gedrag van je bezoekers op je site. Hier moet je dus samen met je webdesigner slim op inspelen.

Leesbaarheid prevaleert boven schoonheid

Het allerbelangrijkste voor een goede site is de leesbaarheid van je tekst en niet de schoonheid van letters. De leesbaarheid van teksten is belangrijker dan de kwaliteit van typografie van je site. Typografie is de kunst van het vormgeven, zetten en drukken van tekst met zowel functionele als esthetische doeleinden. Of je bezoeker een tekst mooi vindt of niet beïnvloedt zijn gedrag niet. Echter de leesbaarheid van de tekst doet dit wel. Het is dus van belang om niet alleen te focussen op de schoonheid van je site, maar ook op de leesbaarheid van teksten. Het is echter wel zo dat als de teksten op je site heel goed leesbaar zijn en je site er ook nog eens ‘schoon’ uitziet, dit een versterkend effect heeft in positieve zin op het gedrag van je bezoeker. Er moet dus geen tunnelvisie zijn louter op de leesbaarheid van de teksten, maar ook niet louter op de schoonheid van je site.

Met of zonder schreef?

Door de komst van Webfonts is arsenaal aan keuzes voor lettertypes voor sites gigantisch toegenomen. Voor het bestaan van deze Webfonts moest het lettertype aanwezig zijn op de computer van de bezoeker. Dit beperkte uiteraard drastisch het aantal keuzes voor lettertypes. Lettertypes van Google heten Google fonts en kun je snel en eenvoudig gebruiken op elke site. Naast het verschil in de vormgeving van de lettertypes is er ook een verschil te maken tussen lettertypes met schreef en zonder schreef. Een schreef is onderdeel van een lettertype dat aan de pootjes van letters uitsteekt. In veel boeken, tijdschriften en kranten worden er lettertypes met schreef gebruikt. Online is het echter gebruikelijk om te kiezen voor een lettertype zonder schreef. Dit komt door het feit dat een schreef online resulteert in een storend leesbeeld bij de bezoeker. Het kost meer energie om letters met schreef van een beeld af te lezen. Dit komt uiteraard niet ten goede aan het gebruiksgemak van je site.

Arial, Verdana of Trebuchet?

Arial, Verdana en Trebuchet zijn schreefloze lettertypes die online het meest worden gebruikt. De meest gebruikte letter als font voor websites is Arial. De meest aantrekkelijke lettertype is Verdana en Trebuchet staat op een derde plek.