Plagiaat van teksten op jouw website is natuurlijk erg vervelend. Je hebt je best gedaan om unieke, creatieve teksten te schrijven. Vervolgens vinden anderen het nodig om deze tekst 1 op 1 over te nemen en op hun eigen website te plaatsen. Er bekruipt je een gevoel van boosheid. Maar wat dan?
Je wilt het liefst een bepaalde actie ondernemen om ervoor te zorgen dat een ander niet van jouw teksten profiteert. Gelukkig ben je dan ook niet de eerste die met dit fenomeen te maken heeft. Anderen zijn je al voor geweest. En dus zijn er ook een aantal dingen die je kan doen.
Plagiaat is volledig in strijd met het auteursrecht. Op het moment dat je je teksten op je eigen website publiceert, zijn ze jouw intellectuele eigendam. Dit proces verloopt automatisch. Let er daarbij wel op dat ook dit dan om origineel werk moet gaan.
Twee opties
In principe heb je twee opties op het moment dat je merkt dat iemand plagiaat heeft gepleegd. Dit zijn de volgende:
#1: Contact opnemen met de betreffende persoon
In veel gevallen ben je in staat om op de betreffende website contactgegevens te vinden van de eigenaar. Denk bijvoorbeeld aan een e-mailadres. Je hebt dan de optie om deze persoon een berichtje te sturen. Bijvoorbeeld via een mailtje. Geef in dit mailtje aan dat je hebt gemerkt dat de persoon jouw rechten heeft geschonden. Stel daarbij direct de vraag of de persoon de teksten weer wilt verwijderen.
In veel gevallen is dit voldoende om de betreffende persoon af te schrikken. Men is vaak bang voor de mogelijke consequenties die het schenden van het auteursrecht heeft. Mocht dit nu allemaal niet helpen, dan is er altijd nog een tweede optie. Een optie die je eigenlijk in ieder scenario sowieso moet uitvoeren.
#2: Contact opnemen met Google
Het vervelende aan gedupliceerde tekst is voornamelijk dat iemand anders zo verkeer naar jouw website kan stelen. Op dat moment begint het geval van plagiaat pas echt schadelijk te worden. Je ondervindt er op directe wijze last van. In deze situaties doe je er goed aan om contact met Google op te nemen.
Via het Google Search Console kun je namelijk een melding maken. In deze melding geef je aan dat iemand plagiaat heeft gepleegd. Google gaat dan zelf op onderzoek uit om na te lopen of deze melding correct is geweest. Komen ze tot de conclusie dat er inderdaad sprake is geweest van plagiaat? Dan verwijdert Google de gekopieerde tekst uit de zoekresultaten. Daarmee zet je dus direct een stap in de goede richting. De gekopieerde tekst kan dan via Google in ieder geval geen schade meer berokkenen.
Plagiaat in de toekomst voorkomen
Op het moment dat je een keer met plagiaat te maken krijgt, wil je het in de toekomst ook graag zoveel mogelijk voorkomen. Dit soort situaties zijn namelijk niet alleen tijdrovend, maar ook simpelweg schadelijk voor jouw website. Er zijn daarom een aantal dingen die je kunt doen om de kans op plagiaat in ieder geval voor een deel te verkleinen. Daarbij gaat het opnieuw om twee opties, namelijk de volgende:
- Naam en datum vermelden: Wanneer je in de toekomst een tekst publiceert, vermeld je daarbij jouw naam en de datum. Dit geeft mensen met het idee om jouw tekst te kopiëren een lichte indicatie dat het misschien geen goed idee is. Helemaal wanneer je er vervolgens ook nog eens bij zet dat anderen het niet mogen overnemen zonder toestemming of bijbehorende bromvermelding. Deze maatregelen hebben een afschrikkende werking. En dat is uiteindelijk altijd mooi meegenomen.
- Tekst laten registreren in i-DEPOT: In de Benelux maken we gebruik van een speciale i-DEPOT. Dit maakt onderdeel uit van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Het fijne hiervan is dat je hierdoor een wettelijk bewijs achter de hand hebt. Mocht er na verloop van tijd dan een juridisch conflict ontstaan, dan komt dit keiharde bewijs goed van pas. Het is een uitstekende maatregel om uiteindelijk altijd aan het langste eind te trekken.
Plagiaat is een probleem dat altijd voor zal blijven komen. Desondanks zijn er wel een aantal stappen die je kunt nemen om het op te lossen én te voorkomen.