Wat is Tumblr?

Wat is tumblr?

Tumblr is een microblogging-systeem en sociaalnetwerksite. Het bedrijf is in 2013 overgenomen door Yahoo. Tumblr heeft iets weg van Twitter en Facebook en wat van een standaard blogdienst. Het grote voordeel en een groot verschil met Twitter is het feit dat er geen lengtebeperkingen zijn bij het plaatsen van berichten op Tumblr. De berichten worden gesorteerd op het type bestand. Zo kan er een foto, quote, tekst, link, chat, audio en video worden geplaatst. De website maakt het dus mogelijk om vrijwel elk gewenste vorm van content op een eenvoudige wijze met anderen te delen. Het grote voordeel van Tumblr is de toegankelijkheid. Zo is het bijzonder makkelijk om creatieve en originele content te creëren en dit te delen met doelgroepen uit een breed scala aan leeftijdsklassen.

Volgen, rebloggen en liken?

Net zoals bij veel andere sociaal media kun je elkaar volgen. Zodra je iemand volgt, zullen zijn of haar nieuwe berichten op jouw dashboard terecht komen. Je kunt berichten die binnenkomen op je dashboard ook delen, dit wordt echter binnen Tumblr rebloggen genoemd. Als je dit doet, kun je het bericht voorzien van jouw eigen commentaar. Tevens is het mogelijk, net zoals bij Facebook, om een bericht te liken als je het leuk vindt. Tumblr is de afgelopen jaren snel aan het groeien en is momenteel met name zeer populair onder de 13 tot 25-jarigen. Doordat Tumblr onder de jongere generaties populair is, kan dit zeer aantrekkelijk zijn voor bedrijven die zich op deze doelgroepen richten.

Melange extreme

Tumblr voegt de kenmerken van sociaal media samen met de kenmerken van een ‘ouderwets’ blogplatform en realiseert hierdoor een veelzijdige oplossing voor het bewerken, creëren en delen van content.

Hoe werkt tumblr?

Als je je registreert als een gebruiker bij Tumblr ontvang je automatisch je eigen blog, die je via een eigen domein kunt openen via ‘gebruikersnaam.tumblr.com’. Als eigenaar van een blog heb je de keuze uit honderden kant-en-klare ontwerpen, maar je kan ook je eigen sjabloon maken. Een blog op Tumblr is altijd openbaar en dus voor iedereen met toegang tot het internet beschikbaar. Om een blog te kunnen beheren, moet je eerst een account aan maken op de site. Je kunt dit account aanpassen en bijhouden op alle mobile devices (laptop, tablet en smartphone). Het aanmaken van een account is volledig gratis. Je kunt binnen Tumblr kiezen om verschillende type berichten te plaatsen. Zo kan er een foto, quote, tekst, link, chat, audio en video worden geplaatst. Wanneer je een eigen blog beheert is het van belang om zo veel mogelijk volgers te krijgen. Hoe meer gebruikers jij volgt, hoe groter de kans dat jij ook meer volgers krijgt en je reikwijdte van je blog groter wordt. Hoe meer volgers jij immers hebt, hoe groter de kans is dat jouw berichten worden gerebloggd of worden geliked.