Wat is een favicon?

Wat is een favicon?

Een favicon is een mini icoontje dat naast de titel van je website in de browser staat. Het is een herkenningstool voor je bezoekers. Zij herkennen je site aan het icoontje en identificeren hiermee je site. Sterker nog, ze weten door het icoontje dat ze op de juiste site zitten. Door middel van een favicon wordt dus de herkenbaarheid van site enorm vergroot en het bevordert tevens het vertrouwen bij je doelgroep. Net zoals een merk zonder logo niet hoort te bestaan, zo hoort ook een site zonder favicon niet te bestaan. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe je een favicon voor je site maakt.

Hoe maak je een favicon voor je WordPress website?

Allereerst is het het best om een eigen favicon voor je site te maken. Dit kan je doen met behulp van diverse beeldbewerkingsprogramma’s waaronder Adobe Photoshop of Paint. Je bent in grote mate vrij om je eigen favicon te ontwikkelen en je artistieke vrijheid zich zijn eigen gang te laten gaan. Je moet echter wel rekening houden met wat richtlijnen, zo moet je favicon vierkant zijn, de afbeelding moet worden verkleind tot 16×16 of 31X32 en het moet worden opgeslagen als ‘’favicon.ico’’. Het is ook mogelijk om een ander type bestand te gebruiken zoals .gif of .png, maar niet alle browsers zullen dan je favicon ondersteunen of deze zal er anders uitzien. Er zijn heel wat websites te vinden op het internet om bepaalde bestandformaten om te zetten naar het type ‘’favicon.ico’’. Verder is het de kunst om je favicon zo eenvoudig maar wel zo herkenbaar mogelijk te maken. Je wil immers niet dat je favicon lijkt op die van je concurrent. Verder wil je ook niet dat je favicon heel ingewikkeld wordt, het is namelijk maar een klein icoontje.

Het instellen van je favicon?

Je moet een favicon altijd handmatig uploaden via een FTP client en je kan dus niet de gebruikelijke weg van Media Library gebruiken om bestanden up te loaden.

Stap 1: Log in op je FTP client.
Stap 2: Ga op de server naar de hoofdmap van je actieve WordPress themaVervang de favicon door jouw gemaakte favicon.
Stap 3: Plaats de favicon ook in de hoofdmap van je website.
Stap 4: Log in op WordPress Dashboard
Stap 5: Ga naar Weergave  Bewerker  zoek het header.php bestand  zoek de regel Stap 6: Verander dit in de volgende code
/favicon.ico” />
Stap 7: Sla het op
Stap 8: Controleer of je favicon zichtbaar is in diverse browsers.