Wat is een content management systeem (cms)?

3 februari 2020 | Leestijd: 3 minuten

Een content management systeem is een applicatie die gebruikers in staat stelt op een eenvoudige manier de inhoud van hun website te beheren, zonder dat deze over vergaande online kennis moet beschikken. Doordat er een onderscheid wordt gemaakt tussen content en lay-out, maakt een content management systeem het ook een stuk eenvoudiger om complexe websites te onderhouden. De inhoud van een site wordt in een cms gemanaged door middel van een besloten beheeromgeving. De ‘front-end’ zorgt ervoor dat aangepaste teksten van de website worden samengevoegd tot de juiste vormgevingssjablonen, zodat bezoekers van de site op een juiste en eenduidige manier de pagina’s kunnen bezichtigen. Het voordeel van CMS is dus dat de tekst zonder lay-out ingevoerd kan worden en door middel van sjablonen wordt het stuk tekst op de site wel met lay-out getoond aan de bezoekers.

De populairste content management systemen

Er zijn veel verschillende content management systemen. Veel web-ontwikkelaars werken met een vast content management systeem. Er zijn gratis open source systemen, zoals WordPress, maar er zijn ook cms verbonden aan een licentiemodel. Bij het kiezen van een cms is het belangrijk om na te gaan welke functies er voor de specifiek te bouwen website nodig zijn. De drie bekendste en gratis cms zullen hieronder nader worden besproken

WordPress:

Dit is een van de populairste cms systemen om een website mee te maken. Dit geldt zowel voor de beginner als voor de ervaren webbouwer. Je hebt binnen WordPress ook een optie om te kiezen voor een premium versie tegen betaling. Deze versie geeft de gebruiker beschikking over extra functionaliteiten. Het grote voordeel is dat de websites worden gebouwd in responsive design, dus de sites worden op een juiste manier afgebeeld naar gelang het type scherm (computer, tablet en mobiele telefoon). WordPress kan traag worden als er veel WordPress sites op dezelfde server draaien of als er veel verschillende plug-ins worden gebruikt.

Joomla:

Lange tijd was dit het meest gebruikte cms systeem ter wereld. De interface heeft men altijd als zeer gebruiksvriendelijk ervaren. Echter is het overzicht op Joomla soms ver te zoeken. Joomla ziet er in beginsel vriendelijk uit, maar sommige onderdelen zijn wat lastiger te beheren voor de beginnende webbouwer en vereisen meer uitleg.

Drupal:

Dit werkt heel anders dan de overige cms systemen. Drupal maakt gebruik van kleine modules die samen een geheel en dus een nieuwe functionaliteit vormen. Dit zorgt voor een veel verschillende mogelijkheden en opties. Al deze modules zijn ook nog eens gratis. Dit cms systeem is inzetbaar voor haast alle type websites.

Wanneer is een content management systeem belangrijk?

Voor sites die regelmatig aangepast worden moeten worden of moeten worden geactualiseerd vormen content management systemen echte uitvindingen. Degene die de site aanpast hoeft namelijk niet over technische kennis te beschikken, terwijl deze wel de site door middel van een cms aan kan passen en dus kan actualiseren. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan nieuwssites en blogs.