Websites hebben onderhoud nodig. Je leest steeds vaker dat er nieuwe beveiligingslekken zijn bij grote bedrijven die niet voldoende of niet op tijd gedicht worden. Met als gevolg: hackers stelen informatie of, erger nog, halen een website offline. Dit zou mij nooit overkomen, kan je denken. En inderdaad: waarom zou iemand jouw website offline willen halen, als er weinig te halen valt.
Echter, er zijn genoeg voorbeelden van kleine partijen die hier toch de dupe van zijn geworden. Daarom hebben we hier afgelopen maand een blog aan gewijd. Lees deze gerust nog even door om erachter te komen waarom wij maandelijks updates doorvoeren op de websites van onze klanten.
Deze blog sluit aan op deze voorgaande blog. We zullen in deze blog bespreken waarom wij frequent backups maken van de websites van onze klanten. We vertellen bovendien hoe we dit geregeld hebben door deze essentiële handeling over meerdere tools te spreiden. Uiteraard voeren we deze backups alleen uit voor klanten die bij ons de hosting- en domeinregistratie hebben afgesloten.
Hoe maken we backups?
In onze ogen is het niet verstandig om alles op één paard te wedden. Er zijn talloze applicaties en tools die backups van websites kunnen maken. Wij hebben ervoor gekozen om op drie manieren backups te maken:
WP Migration Plugin
Als wij een website opzetten, starten we met bouwen op onze testlocatie. Concreet wordt dit vaak een URL als ‘uwdomein.testnexus.nl’. We hebben dit testdomein aangeschaft, zodat websites niet direct op de live versie gebouwd hoeven te worden wat vaak niet professioneel oogt. Bovendien kan er dan een eventuele bestaande versie op de echte domeinnaam blijven draaien totdat de nieuwe versie ready to launch is. Zodra dit het geval is, zetten we alle data in één klap over. Hoe doen we dat? Juist ja, met de magie van de WP Migration Plugin.
Deze plugin maakt een bestand dat alle data op de website en database samenvoegt. Met deze file heb je dus praktisch gezien je volledige website in een klein bestandje opgeslagen. Kortom, het framework is daarmee safe en we gebruiken dezelfde plugin om het bestand te importeren zodat de website binnen een paar seconde live gaat. Daarna bewaren we deze file, zodat we iets achter de hand hebben mocht de website kapot gaan of opeens gehackt wordt. Dan kunnen we aan de hand van deze file een nieuwe ‘clean’ install maken.
Echter, mocht je de website op een later moment zelf updaten, en mocht de website kapot gaan, dan zijn die wijzigingen die je gedaan hebt na de livegang verloren. Daarom hebben we nog twee backup methodes om ook de updates te kunnen behouden en is de keuze voor deze wp migration restore pas als de andere twee opties niet werken.
WP Manage
Wij maken gebruik van de WP Manage tool en dan voornamelijk de backup functie die ze bieden. Voorafgaand aan het doorvoeren van thema en plugin updates, maakt deze management tool een backup van de website die gemakkelijk binnen de tool gerestored kan worden. Deze restore files sturen we ook door naar onze algemene opslaglocatie, zodat we ook die achter de hand hebben mocht er iets verkeerd gaan.
Direct Admin
Binnen het Direct Admin panel van onze hostingprovider (Antagonist :)), maken we ook backups. Deze worden in handige ‘.tar’ files opgeslagen en sterk gecomprimeerd zodat ze de server en de snelheid van je website weinig belasten. We zorgen dat er van iedere website die bij ons gestald staat, ook altijd een Direct Admin backup is, omdat deze vrijwel nooit corrupt zijn.
Bovendien draait Antagonist ook op de achtergrond backups, dus mocht er echt iets kapot zijn en geen van bovenstaande backups biedt uitkomst, dan kan deze partij vaak ook adequaat te hulp schieten. Kortom, no worries 🙂 Wij hebben onze zaakjes goed voor elkaar, zodat jij met een gerust hart kan slapen.