Vijf do’s en don’ts bij domeinnamen

30 april 2016 | Leestijd: 3 minuten

Een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het opzetten van een website, is het kiezen van een domeinnaam. Maar wat is een goede domeinnaam? Hier volgen vijf do’s en don’ts voor het kiezen van een domeinnaam.

Don’t: Kies geen domeinnaam puur omdat er bepaalde woorden in voorkomen
Sinds de EMD (Exact Matching Domain) update van Google in 2012 heeft je domeinnaam nauwelijks meer invloed op je zoekmachine optimalisatie. EMD houdt in dat websites die exact hetzelfde zijn als de zoekterm die gebruikt wordt het erg goed doen in Google. Met deze update maakte Google hier een einde aan. Het loont dus niet meer om voor zoekmachine optimalisatie redenen een domeinnaam uit te kiezen die hetzelfde is als een veelgebruikte zoekterm.

Do: Kies een passende domeinnaam
Tegenwoordig gaat het steeds meer om de kwaliteit van je website, en niet om de woorden in je domeinnaam. Daarom doe je er verstandig aan om een domeinnaam te kiezen die goed bij je past, en niet eentje die niet lekker klinkt maar wel de juiste woorden bevat. Natuurlijk kun je er wel bepaalde woorden in verwerken die de lading van je website dekken. Zo is bijvoorbeeld ‘opticienjansen.nl’ een betere domeinnaam voor een opticien dan ‘jansen.nl’. Google telt dit dan wel niet mee in de zoekresultaten, maar het dekt de lading van de website wel beter.

Don’t: Doe geen concessies
Gebruik geen domeinnaam met streepjes of een andere spelling van je domeinnaam, wanneer de domeinnaam die je eigenlijk op het oog had al in gebruik is.
Een domeinnaam zonder streepjes is in bijna alle gevallen beter dan een domeinnaam met streepjes. In feite doe je met het gebruiken van een streepje een concessie, omdat je dit alleen doet wanneer de domeinnaam die je oorspronkelijk wilde al in gebruik is. Veel mensen zullen automatisch de meest logische domeinnaam intypen, en komen dan niet op jouw website terecht.

Do: Gebruik een extensie die geschikt is voor jouw doelgroep
Het is verstandig om voor een Nederlandse website altijd de extensie .nl te gebruiken. Als je gericht bent op een internationale doelgroep, gebruik dan .com. Gebruik in geen geval rare, onlogische extensies als .tk, .eu of .amsterdam.

Don’t: Kies geen té lange domeinnaam
Het kan voordelig zijn wanneer de domeinnaam van je website iets zegt over waar je website over gaat. Echter, dit moet er niet voor zorgen dat je domeinnaam heel erg lang en daarmee moeilijk te onthouden wordt. Bij een bed and breakfast die “De Nachtegaal” heet kan het daarom verstandig zijn om niet te kiezen voor “bedandbreakfastdenachtegaal.nl”, maar het simpel te houden met “denachtegaal.nl”, of “nachtegaal.nl”.