TikTok | Wat is het? En hoe zet je het in voor jouw bedrijf?

1 september 2020 | Leestijd: 4 minuten

TikTok is het nieuwste gezicht op het gebied van social media. Dit platform is momenteel extreem populair bij jongeren. Steeds vaker laten jongeren de traditionele social media als Facebook en Instagram links liggen. In plaats daarvan spenderen ze hun tijd op TikTok. En dus is het als bedrijf erg belangrijk om hier op in te spelen.

Wat is TikTok?

De bedoeling van TikTok is dat je een kort filmpje van jezelf maakt en deze upload op het platform. Het gaat dan om een filmpje waarop je bijvoorbeeld danst, zingt of een bepaald nummer playbackt. Deze video’s worden vervolgens op een speciale manier bewerkt. Zo voegen gebruikers er bepaalde effecten aan toe om de video een uniek karakter mee te geven. Ze hebben een afwisselende lengte, maar zijn altijd tussen de 15 en 300 seconden.

Aangezien gebruikers een dergelijk filmpje kunnen liken, delen en een reactie mogen achterlaten, probeert iedereen een zo goed mogelijk filmpje te plaatsen. Door meer volgers te krijgen, bereik je dus namelijk een steeds groter publiek.
Intussen zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen die van deze app gebruikmaken. Dit betekent dat er dagelijks meer dan 10 miljoen nieuwe filmpjes verschijnen.

Hoe kan je TikTok inzetten voor jouw bedrijf?

Er zijn relatief nog maar weinig bedrijven die TikTok inzetten om meer mensen te bereiken. Zeker in Nederland. En dus is hier voor jouw bedrijf direct al een grote slag te slaan. Op het moment dat je TikTok gaat inzetten voor jouw bedrijf, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Deze vergroten de kans alleen maar meer dat je veel succes op dit platform gaat boeken:

  • Neem een Pro-account: Met een TikTok Pro-account krijg je diepgaande inzichten in de prestaties van je verschillende video’s. Hierdoor begrijp je beter waar je doelgroep naar op zoek is. Bovendien kom je ook te weten wie er naar je video’s kijkt. De leeftijdscategorie is daar een voorbeeld van.
  • Adverteer: Sinds kort is het mogelijk om op TikTok te adverteren in Nederland. Wanneer de doelgroep van jouw bedrijf redelijk jong is, biedt dit een mogelijkheid om een grote groep mensen te bereiken. Verschillende bedrijven zetten advertenties op TikTok in voor de sales funnel. Van het verkrijgen van meer naamsbekendheid tot het daadwerkelijk verkrijgen van een conversie.
  • Consistent uploaden: Daarnaast is het zeer aan te raden om consistents video’s te blijven uploaden. Hierdoor is de kans zeer groot dat je op termijn begint te groeien als bedrijf. En hoe meer je groeit, hoe meer mensen je automatisch al bereikt. Aangezien het uploaden van video’s zelf volledig gratis is, biedt dit een unieke kans. Zeker nu TikTok nog altijd relatief in zijn jonge jaren verkeert.
  • Doe mee aan hashtags: Een manier om heel zorgvuldig in te spelen op een relevante kwestie, is door mee te doen aan bepaalde trending hashtags. Hierdoor geef je direct al aan dat je als bedrijf op de hoogte bent van wat er op het moment gaande is. Zeker voor de jonge generatie een positieve indicatie.
  • Niet te commercieel: Iets wat echter niet werkt, is om alleen maar commerciële video’s te plaatsen. Hier raken je volgers al snel op uitgekeken. Plaats in plaats daarvan juist content die authentiek en persoonlijk is. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van creators, de influencers van TikTok. Of door content te plaatsen wat juist een verzameling is van wat je volgers allemaal hebben gepost. De mogelijkheden zijn haast oneindig.

Als bedrijf heeft het veel waarde om relatief vroeg in te stappen bij een ontwikkeling als deze. Zeker in 2020 is TikTok namelijk bezig aan een ongekende groei. Het zal dan ook niet lang duren alvorens bijna iedereen in Nederland het gebruikt. Net zoals met een platform als Facebook het geval is.
Wanneer je er dan al vroeg bij bent, heb je een flinke voorsprong op een groot deel van de concurrentie. Zeker met het oog op de toekomst kan dit voor een flinke groei van het bedrijf zorgen. Je investeert hier als het ware nu al in. En dat op een relatief goedkope manier. Want slechts met het herhaaldelijk plaatsen van gratis video’s is er al een hoop mogelijk.

De kunst is om gewoon te starten. Al gaandeweg ontdek je steeds meer wat de beste manier is om je doelgroep te raken.