The Next Web

The Next Web Conference 2018 (#TNW)

Het bijwonen van evenementen is voor veel ondernemers een verplicht nummertje. Ze kunnen zo hun kennis weer een beetje verfrissen en leren vaak weer een hoop nieuwe gezichten kennen. Voor internet ondernemers zijn er vrijwel geen overkoepelende evenementen.

Kort door de bocht ligt de focus vaak ofwel op het online marketing vlak, ofwel op het programmeer / design vlak. Dit is zonde, want hierdoor is het vooral netwerken met jongens uit de eigen vijver, maar niet met ondernemers uit de complementaire facetten van het internet landschap.

Echter, er zijn een aantal evenementen waar voor ieder wat wils is en verschillende internetdisciplines overbrugd worden. Eén van de grootste evenementen die daarin geslaagd is, is ‘The Next Web Conference’. Dit is een evenement dat jaarlijks wordt gehouden en dat haar publiek altijd doet verrassen met grote namen van zowel startups als gevestigde bedrijven.

Wij hebben afgelopen jaar het geluk gehad om door een selectieprocedure te komen, genaamd de T500, waarbij de 500 meest ambitieuze en en succesvolle jongeren uit de ‘Dutch digital scene’ gratis toegang krijgen tot het evenement. Het is een tweedaags evenement en een Passe Partout kost al snel een paar honderd euro. Voor studenten zijn er deals waarmee je goedkoper uit bent, maar wij konden gelukkig gratis naar binnen.

Wat kun je van dit evenement verwachten?

Een hoop goede sprekers van grote internetbedrijven. Vaak zijn er sprekers van grote techbedrijven als Google, Microsoft, Facebook, Booking.com, en snelgroeiende bedrijven als Snapchat. Daarnaast is er altijd een hoop tijd en ruimte voor netwerken, maar je kunt ook leren pitchen, hackathons bijwonen of kennismaken met andere startups. Zo zijn wij afgelopen jaar in gesprek gegaan met een Koreaanse startup die zich richtte op duurzame voeding voor 3D printers op basis van koffieresten.

Bovendien zijn er vaak een aantal onverwachte acts zoals robots die opeens door een ruimte lopen of levende ‘siri’s’ met wie je in gesprek kunt gaan.

Terugblik TNW 2018

Het afgelopen TNW event was de eerste die we hebben mogen bijwonen. Het ging voornamelijk om de smart things, robots, privacykwesties, maar ook over hoe we dagelijks psychologisch beïnvloed worden door de nieuwe technologie. Ethische kwesties omtrent big data zoals privacy en gevaren van AI werden uitvoerig belicht. Vrijwel alles werd besproken en de relevantie van de aangesneden onderwerpen was alom aanwezig.

Sprekers van grote bedrijven spraken eveneens kritisch over hun eigen bedrijf, al waren ook sprekers die hun eigen bedrijf maar al te graag schaamteloos promoten. Overdag waren er twee grote zalen (de Westergasfabriek en een zelfgebouwde ‘dome’) waar bij elkaar zo’n 12.500 ondernemers samen konden komen. Daarnaast waren er ook ruimtes waar ondernemers hun product leerden pitchen, hackathons werden gehouden en startups over de hele wereld samenwerkingen tot stand probeerden te brengen.

In de avond veranderde het terrein naar een gezellige, open-air, borrel met de nodige happy hours (gratis drank!) en foodtrucks die een creatieve draai aan duurzame voedingsmiddelen hadden gegeven. Uiteraard was er ook een hoop snackbarvoedsel, zodat ook de minder avontuurlijke eters hun maag konden vullen.

De avond voorafgaand aan het evenement was er bovendien een grote pre-party. Deze konden we helaas niet bijwonen, maar dit hebben we deels kunnen inhalen in de avonden gedurende het evenement. Op een tweetal hippe locaties in de buurt van de Westergasfabriek waren ruimtes gehuurd waar het evenement tot de late uurtjes kon worden voortgezet onder het genot van een drankje. Het leuke was dat hier zowel sprekers (van bedrijven als Google, Booking.com, etc.) aanwezig waren alsmede de gastvrouwen die de boel aan elkaar praatten.

Vooruitblik TNW 2019

Naar alle waarschijnlijkheid zal ook deze TNW weer zich richtten op de potentie en ontwikkelingen binnen de AI, VR en ethische ontwikkelingen. Ook big data zal weer een interessant onderwerp zijn. In ieder geval zullen wij ook hier aanwezig zijn, en op ons blog onze ervaringen delen! Wij kijken ernaaruit 🙂

See you there!

Heb je een website design nodig? Ook dan zit je bij ons goed. Wij bouwen websites voor ondernemers uit onder andere ondernemers uit HeerlenHengeloHoogeveenHoornLeeuwarden,Leiden en Lelystad.