Het is al een enorme klus om je bezoeker via SEO, SEA of je socials op je website te krijgen, maar zodra dat is gelukt begint de race pas echt. De (potentiële) klant is op je website, maar blijft ‘ie er ook?
De spanningsboog van ons als mensen is ontzettend kort, zeker bij de generatie die is opgegroeid met het internet. Je hebt gemiddeld maar 5 tot 8 seconden om je boodschap over te brengen. In die tijd volgt het volgende besluit: Ben je relevant genoeg? Of kijk ik toch even verder bij een van de duizend andere aanbieders?
Hoe leg ik een goede basis?
Natuurlijk is het van groot belang dat je website op elk front sterk is, maar zonder een goed geoptimaliseerde basis heb je niks aan al je sterke blogs of de voetbalschoenen die je verkoopt. De eerste indruk is niet alleen visueel, het gaat om een totaalervaring.
1. Laadtijd van je homepage
Eerder in dit artikel hebben we het al over de beperkte tijd gehad, bezoekers zijn nou eenmaal erg ongeduldig. Als de homepage niet wil laden binnen drie seconden, dan verdwijnt een gros van je potentiële klant direct. Via Tools als Google PageSpeed Insights kan er gemakkelijk inzicht van je website worden opgedaan, terwijl er ook nog een kort overzicht komt met verbeterpunten. Door dit direct toe te passen, optimaliseer je je website.
2. Optimalisatie voor mobiel gebruik
Ondanks dat je zelf waarschijnlijk vooral naar je website kijkt vanaf een laptop scherm, doen je bezoekers dat niet. Zo’n 47% van de bezoekers kijkt vanaf een mobiel. Als je homepage daar niet goed op inspeelt, door knoppen te hebben die verschuiven, of afbeeldingen die te groot zijn, ben je gelijk de aandacht van bijna de helft van je bezoekers kwijt.
Zorg er dus voor dat je website zich automatisch aanpast aan elk schermformaat.
3. Hanteer een huisstijl
Door een vaste stijl aan te houden bij het gebruik van kleuren, lettertypes of andere visuele uitstralingen, zorg je voor herkenbaarheid van je bedrijf en een professionele uitstraling.
Klanten weten direct waar ze aan toe zijn, terwijl ze ook het merk gemakkelijk kunnen herkennen in de toekomst. Wanneer dit erg rommelig is zonder patroon kan er een onbetrouwbaar gevoel bij de klant worden opgeroepen, terwijl ze eigenlijk nog niets van je product of dienst afweten.
Hoe breng ik mijn boodschap over?
Dat was genoeg voor de basis van je homepage, maar we zijn er nog niet. In de acht seconden die je krijgt wil je de bezoeker direct overbrengen wat je doet, en waarom zij daar wat aan hebben. Deze boodschap moet in één oogopslag duidelijk zijn.
1. Start met een duidelijke boodschap
De tijd tikt vanaf het moment dat iemand op je homepage belandt, waardoor er direct een antwoord op drie vragen van de bezoeker moet komen.
- Wat biedt dit bedrijf aan?
- Voor wie is het bedoeld?
- Waarom zou ik blijven, wat onderscheidt deze website?
Maak hierbij gebruik van de ‘Headline-functie’ die er is, waarbij je een onderschrift kan toevoegen om de boodschap te verduidelijken. Door simpel te zeggen “Wij helpen je groeien” bereik je niets, aangezien je niet aangeeft waarmee je de bezoeker wilt helpen groeien. Een goed voorbeeld hiervan is de homepage van Ecoteers, waarin direct wordt aangegeven waarmee je geholpen wordt (Online Marketing).
2. Benadruk een Call-to-Action button
Buiten het informatieve gedeelte moet er ook worden aangestuurd op actie. Zorg daarom voor een duidelijke Call-to-Action (CTA), zodat de bezoeker direct actie kan ondernemen indien hij/zij dit van plan is.
Bij het plaatsen van de CTA dient er rekening te worden gehouden met ‘de vouw’. De vouw is het gedeelte van de website dat direct zichtbaar is, zonder dat hiervoor gescrold moet worden. Denk er ook aan welke tekst je in de CTA wilt verwerken, ook hierbij kan er een voorbeeld worden genomen aan de pagina van Ecoteers. Een tekst als “Start met groeien” of “Plan gratis audit” klinkt veel uitnodigender dan een “Koop hier” of “Kom langs”.
3. Makkelijk leesbaar houden
Zorg dat er makkelijk door de tekst gescand kan worden, aangezien de meeste mensen geen hele lap tekst gaan doornemen. Maak het zo makkelijk mogelijk om het doel van je verhaal snel te begrijpen. Zorg dus voor korte zinnen, witruimte, duidelijke tussenkoppen of bulletpoints.
4. Zorg voor Social Proof
Kuddegedrag zit in ons menselijke systeem, onbewust zoeken we naar bevestiging van anderen en baseren we onze keuzes graag op hun ervaringen. Dit is exact de reden waarom reviews, quotes van klanten of logo-validatie zorgen voor vertrouwen onder de klant. Uit dit onderzoek blijkt zelfs dat social proof de conversie met meer dan 15% kan laten stijgen.
Zorg ervoor dat je homepage vertrouwen uitstraalt richting de (potentiële) klant, waarbij je dit kan realiseren door een WordPress Plugin te installeren, waarin Google Reviews of Trustpilot voorkomt. Bij WebNexus laten we niet alleen onze gemiddelde score zien, maar ook persoonlijke klantquotes zodat de bezoeker een vertrouwd gevoel krijgt bij WebNexus.
Concluderend
De indruk die je opdoet bij de bezoeker in de eerste acht seconden op de homepage is cruciaal. Hierbij kan er vertrouwen worden gewekt, zodat er een reden is om langer op de website te blijven. Zorg er dus voor dat de basis van de website goed is; laadsnelheid, mobielvriendelijk, maar ook dat er een heldere boodschap staat die past bij de visuele uitstraling en een duidelijke CTA.
Het zal toch draaien om de duidelijkheid die je overbrengt en hoe relevant en onderscheidend deze informatie is. Als je dat onder controle hebt, kan die acht seconden zomaar worden opgebouwd tot een echte lead.
Benieuwd waarom Storytelling essentieel is binnen je Digital Marketing proces? Lees dan deze blog.