imagify

Imagify // Afbeelding compressie

Ben jij op zoek naar een tool waarmee je online afbeeldingen kunt comprimeren: oftewel, de bestandgrootte van afbeeldingen? Dan kan Imagify helpen om zowel foto’s kleiner te maken voor websites, maar ook voor e-mail.

Voordelen van een snelle website

Om te begrijpen waarom het überhaupt de moeite waard kan zijn om je afbeeldingen te comprimeren, heb ik hieronder een aantal punten uiteengezet die positief beïnvloed worden als de laadtijd van je website afneemt. Dit gebeurt op moment dat het gewicht van een afbeelding (in kb’s/mb’s) gereduceerd wordt:

  • User-engagement stijgt. Als je een lange tijd moet wachten voordat een afbeelding geladen wordt, dan zal je een website eerder verlaten dan als deze snel laadt. Kortom, een bezoeker zal het aantrekkelijker vinden als de website snel laadt.
  • Goed voor SEO. Google waardeert het enorm als je website geoptimaliseerd is wat betreft laadtijd. Het is een van de vele rankingsfactoren en door de pagespeed goed in orde te hebben, kan het zijn dat je je concurrentie op dit punt verslaat.
  • Conversies zullen stijgen. Logischerwijs zal een klant minder snel een snelle dan een trage website verlaten. Daarom zal de kans ook stijgen dat deze overgaat tot een conversie.

Wat doet Imagify precies?

Imagify is een dergelijke tool die de compressie voor je doet. Deze tool voert een aantal processen uit op moment dat je ze de opdracht geeft om een afbeelding te comprimeren. Het gevolg is dat je een gereduceerde versie van de afbeelding terugkrijgt. Gereduceerd in de zin van: kwalitatief nauwelijks verschil, maar wat betreft gewicht (file size) een enorme reductie. Sterker nog, je kan instellen hoe hevig de afbeelding gereduceerd moet worden: ‘Normal’ of ‘aggressive’.

Er gebeurt vrij veel achter de schermen, maar het feitelijke resultaat is gelukkig zeer transparant. De tool geeft direct aan hoeveel % de file size is verminderd en wat de effecten hiervan zijn op de laadtijd van de desbetreffende afbeelding.

Hoe ziet dit er nou in zijn werk uit? Dat lichten we toe aan de hand van onderstaande afbeelding:

imagify

imagify imagify

Bovenaan zie je de afbeelding in kwestie. Deze is dubbel gecomprimeerd op onze website waardoor deze er vager uitziet dan hij er in het echt uitziet. Voor een goede kwaliteitsweergave raden we je aan om even op de homepage te kijken van Imagify. Ondanks dat, kunnen we aan de hand van de eronder vertoonde grafieken toch het een en ander concluderen.

Het linker lijntje met de witte kleur staat voor de situatie zonder compressie. Het laden van de bovenstaande afbeelding als deze niet comprimeerd is, is 1.3 secondes. Nadat deze wel gecomprimeerd is kost het slechts 0.3 seconden. Het gewicht van de afbeelding is gereduceerd van 1.2 megabyte naar 0.4 megabyte. Dit is een verbetering van meer dan 60%.

Prijstechnisch kan je wat gegevens uit het rechter tabelletje halen. Hosting wordt duurder naarmate je website groter wordt. Data opslag betaal je dus flink voor als het dataverkeer toeneemt. Imagify heeft deze gegevens tegen elkaar afgezet. Doordat de omvang van de afbeelding afneemt en deze minder erg de server belast, zullen de kosten die je aan het gebruik van Imagify hebt terugverdiend worden zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Dat is hetgeen je uit de rechter afbeelding kunt afleiden. Kortom, een image compressor is een no-brainer als je je website wil optimaliseren voor niet alleen page speed, maar ook SEO.

Heb je een all-in website nodig? Ook dan zit je bij ons goed. Wij bouwen websites voor ondernemers uit onder andere ondernemers uit Maastricht, Middelburg, Nieuwegein, Roermond, Venlo, Weert en Zwolle.