Google Penguin

Google penguin update

De Penguin update heeft in het verleden veel websites in problemen gebracht. Hoge rankings waren verdwenen en herstellen bleek lastig. Omdat Google heeft aangekondigd dat er binnenkort een nieuwe update aankomt, frissen we het geheugen even op. Wat is de Penguin update, waar moet u op letten en hoe kunt u de schade herstellen als u getroffen bent?

Wat is de Penguin update?

Laten we beginnen bij het begin. De Penguin update werd in april 2012 voor het eerst uitgerold. In totaal zijn er inmiddels 10 Penguin updates gelanceerd door Google. De laatste hiervan was op 6 december 2014, al is dit niet door Google bevestigd.

Waar richt Penguin zich op?

De Penguin update kijkt vooral naar de links die een website heeft. In het verleden ging het bij links vooral om aantallen. Wie de meeste links had, rankte het hoogste. Of deze links op relevante pagina’s stonden maakte niet uit. Dit veranderde met de komst van de Penguin update. Google zou veel meer naar de kwaliteit van links kijken. Websites moeten sindsdien een natuurlijk linkprofiel hebben. Dit houdt ook in dat niet alle links dezelfde anchor tekst (het tekstelement waarin de link verwerkt zit) moeten hebben.

Herstellen van de Penguin update

Stel dat je getroffen bent door de penguin update en je ziet je rankings kelderen. Hoe kan je deze situatie dan herstellen? Om de schade te kunnen herstellen, zult u eerst alle links in kaart moeten brengen. Dit kunt u doen met tools als Open Site Explorer en Majestic SEO. Des te meer tools u gebruikt, des te completer de lijst is. Wanneer u alle links verzameld heeft is het tijd deze te beoordelen. Wees hier kritisch in. Als een link er spammy uitziet moet u proberen deze te verwijderen. Dit kan binnen de Google Webmaster Tools door de slechte backlinks zorgvuldig te ‘disavowen’. Op internet zijn er veel handleidingen te vinden die zich richten op het signaleren en verwijderen van slechte links. In de meeste gevallen weet de webmaster ook welke linkjes de schade hebben veroorzaakt indien er sprake is van black hat SEO.

Wachten op de volgende update

Over het algemeen zijn SEO-experts het er over eens dat een website pas kan herstellen van een Penguin update als Google met een nieuwe update komt. Pas dan zult u merken of uw linkprofiel voldoende is opgeruimd. Omdat er soms een jaar tussen 2 updates kan zitten, wilt u dit dus in één keer goed doen.

Geen volledig herstel

Links zullen dus verwijderd moeten worden om te herstellen. Dit houdt in dat uw website (veel) links verliest tijdens dit proces. Ook als u website van haar “penalty/straf” verlost is, krijgt u wellicht niet uw oude posities terug. Daarvoor zult u nieuwe, waardevolle links moeten genereren.

Dit artikel is geschreven door Kevin Brinkman van Zoekmachine Marketing Bureau Stramark.

Heb je een all-in website nodig? Ook dan zit je bij ons goed. Wij bouwen websites voor ondernemers uit onder andere ondernemers uit Maastricht, Middelburg, Nieuwegein, Roermond, Venlo, Weert en Zwolle.