In deze blog beschrijven we een case van een externe partij. Zelf ook een Facebook campagne laten opzetten? Lees meer over onze online marketing trajecten.
Wij van yoga- en meditatiecentrum Patipada waren op zoek naar nieuwe leden voor een meditatiegroep. Om bereik te genereren, hebben we een Facebookadvertentie opgezet. Daarnaast hebben we een persbericht naar belangrijke, lokale media gestuurd. Graag delen wij met jullie wat onze vondsten waren en wat we ervan hebben geleerd.
Update: Patipada is in 2018 over genomen door Winfried van der Veen. Gerjan is verder gegaan onder de naam Meditatie Instituut Nederland (https://www.meditatieinstituut.nl/) en richt zich nu vooral op het onderwijzen van meditatie en wijsbegeerte.
Met Facebook kun je uitstekend lokale diensten promoten. Je kunt advertentiecampagnes namelijk doelgroepgericht maken. Daarom is dit het eerste middel dat wij inzetten.
Hoe we de Facebookcampagne startten
Een Facebookcampagne biedt geen garantie voor succes: je bent altijd afhankelijk van vraag en aanbod. Je advertentie moet de goede boodschap bevatten, gericht zijn op de goede doelgroep én op het goede moment geplaats worden. Ook de follow-up maakt of breekt je succes. Daarnaast moeten er in Zwolle – waar Patipada is gevestigd – genoeg mensen zijn die interesse hebben in meditatie en behoefte hebben aan de effecten hiervan. Aanmeldingen voor een meditatiegroep zullen dus niet vanzelf binnenstromen.
Gewenste resultaten
Als je betaald gaat adverteren, heb je keuze uit meerdere opties. In ons geval sloot een zogenaamde ‘like-campagne’ met ‘pagina-vind-ik-leuks’ het meest aan. Daarmee verzamel je likes voor je pagina én je brengt de gewenste boodschap over op de doelgroep. En dat dus met één campagne.
Boodschap
Facebook beperkt het aantal karakters dat je kunt gebruiken in een advertentie. Onze boodschap was: ‘Patipada start een extra groep voor meditatielessen. 1 keer in de 2 weken in Zwolle. Inschrijven kan via meditatiezwolle.nl.’ Om de ruimte optimaal te benutten, hebben we getallen gebruikt. Het uitschrijven van getallen neemt namelijk een stuk meer ruimte in beslag.
Kosten
Betalen doe je bij deze campagne per klik. Over het algemeen wordt er alleen op je advertentie geklikt als mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn. Maar ook als ‘klikkers’ niet echt interesse hebben in het aanmelden voor een meditatiegroep, hebben ze waarschijnlijk wel interesse in het onderwerp meditatie. De meeste mensen klikken immers niet zomaar. De kans is dan groot dat de klik je wel een like oplevert.
Advertentie afbeelding
Je advertentie heeft natuurlijk ook een afbeelding nodig om extra de aandacht te trekken. Facebook heeft richtlijnen opgesteld die stellen dat je advertentie voor maximaal 20% uit tekst mag bestaan. Ga je daar overheen, dan keurt Facebook je advertentie af. Wij hebben de kern van de boodschap die we wilden overbrengen in de afbeelding zelf geplaatst. Mensen kijken namelijk eerder naar de afbeelding dan naar de advertentietekst.
Doelgroep
Om de juiste personen te bereiken, is het belangrijk om een specifieke doelgroep te bepalen. Patipada zit in Zwolle, dus we beperkten de afstand tot mensen die binnen een straal van 20 km rondom de stad wonen. Onze aanmeldingen bestaan vooral uit mensen van 28 tot 55 jaar, dus we kiezen voor deze leeftijdscategorie. Mocht je al snel een groot deel bereikt hebben met je boodschap, dan kun je de doelgroepspecificaties altijd later nog uitbreiden.
Een belangrijk onderdeel waarop je kunt segmenteren, is ‘interesses’ (zie onderstaande afbeelding). Hier vul je woorden in die passen bij het onderwerp waarover je adverteert. In ons geval was dit meditatie, dus daar hadden de trefwoorden mee te maken.
Je kunt er ook nog voor kiezen je advertentie onder de aandacht te brengen bij personen die je al een keer hebben geliked. Omdat wij hebben gekozen voor een like-campagne, was dit voor ons niet de beste optie. Wil je de advertentie wel onder de aandacht brengen bij je likers? Dan adviseren wij je een gerichte Facebookpost te promoten onder deze personen.
Prijsstelling
In bovenstaande afbeelding zie je bij ‘prijsstelling’ dat wij hebben gekozen voor de standaardoptie. Facebook optimaliseert dan de advertentie om pagina-vind-ik-leuks te genereren. Ben je van plan een grotere campagne op te zetten? Kies dan in eerste instantie voor deze standaardoptie en ga vervolgens over op Cost Per Click (CPC). De CPC is wat je maximaal wilt betalen per klik. Deze kun je instellen op een maximaal bedrag op basis van je conversie en doelstellingen. Heb je een kleiner budget? Dan adviseren we dat je voor de automatische, standaardoptie gaat.
In de startblokken
De advertentie is nu klaar om live te gaan. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen je website gaan bezoeken, raden we aan dat je de omslagfoto van je pagina verandert in het campagnebeeld met de boodschap. Als bezoekers op de advertentie klikken of je pagina bezoeken, zien ze meteen aan de omslagfoto dat ze op de juiste plek zijn. Ze herkennen de afbeelding direct.
Meer informatie op je Facebookpagina
Omdat je advertentie maar voor 20% uit tekst mag bestaan, raden we aan dat je een extra post op je Facebookpagina plaatst. In deze post kun je de bezoeker meer informatie geven over de campagne. Let wel op: zorg dat de kern van de boodschap aan het begin staat! Facebook toont namelijk alleen de eerste paar regels van het bericht. De bezoeker moet op ‘meer weergeven’ klikken om de overige tekst te zien.
Om er vervolgens voor te zorgen dat de advertentie de aandacht blijft trekken en altijd goed gevonden wordt, kun je deze vastzetten. Hij blijft dan altijd – of zo lang als je wilt – bovenaan de pagina staan. Ook als de bezoeker langs de berichten eronder scrolt. Je zet de advertentie vast door rechts bovenin de hoek op het grijze pijltje te klikken. Er verschijnt een oranje label dat aangeeft dat je advertentie bovenaan blijft staan. Het maakt dus niet uit dat je daarna nog nieuwe posts plaatst: ze komen altijd onder de advertentie te staan. Je kunt deze functie ook weer uitzetten.
Resultaten
Je plaatst zo’n advertentie natuurlijk niet voor niets. En in ons geval overtrof de campagne de verwachtingen. In één dag hadden wij er vijf nieuwe aanmeldingen bij. En voor de kosten hoefden we het ook niet te laten: 6 euro!
Beëindig de campagne
Check elke dag wat de advertentie heeft opgeleverd. Bij Patipada moesten we de advertentie snel uitzetten, want er stonden al snel drie personen op de wachtlijst. En het was maar goed ook dat we hem hadden stopgezet: een paar dagen later meldden nog vier mensen zich aan. Een aantal personen had de advertentie de eerste dag al wel gezien, maar nog niet meteen gereageerd. Anderen kregen de meditatielessen als tip van personen die zich eerder hadden aangemeld.
Eindresultaat
Een plaatselijke krant plaatste het persbericht dat we hadden gestuurd een week later. Hoewel dit slechts een korte tekst was, leverde het toch nog twee aanmeldingen op. En niet veel later kwamen er in totaal nog vier aanmeldingen binnen via verschillende kanalen. Helaas konden we deze laatste vier niet direct herleiden. Tot slot kregen we nog drie aanmeldingen binnen via onze persoonlijke netwerken. Eindresultaat: éénentwintig aanmeldingen in slechts drie weken. De Facebookpagina van Patipada kreeg er ook nog eens negen extra vind-ik-leuks bij op de teller.
Vondsten, tips & trucs
Kort samengevat zijn dit onze belangrijkste tips & trucs die uit de campagne zijn gekomen:
+ Als het je om een goed rendement te doen is, kun je prima een like-campagne beginnen. Het levert je daarnaast waarschijnlijk ook nog extra likes op.
+ Hoe je het ook wend of keert, advertenties kosten geld. Als je een lokale dienst onder de aandacht wilt brengen, adviseren wij daarom dat je uitzoekt wat je kunt bereiken met no- of low-budget marketing.
+ Om je conversieratio omhoog te stuwen, is het belangrijk dat je je doelgroep zo nauwkeurig mogelijk segmenteert. Zoals we eerder al aangaven, kun je deze segmentatie in een later stadium altijd nog uitbreiden. Een andere optie is dat je precies dezelfde advertentie voor een tweede keer presenteert, maar dan bij een andere doelgroep. Op die manier kun je achterhalen welke doelgroep het meest oplevert.
Mocht het bij jou niet net zo voortvarend gaan als bij ons, laat de moed je dan niet in de schoenen zakken. Zoals we al zeiden, is het succes van je advertentie sterk afhankelijk van vraag en aanbod. Probeer dan ook eens andere no- of low-budget marketingmiddelen. Bijvoorbeeld:
+ Stuur een e-mailbericht naar al je persoonlijke contacten. Vraag of zij iemand in hun netwerk hebben die wellicht geïnteresseerd is.
+ Probeer andere social mediakanalen uit, zoals LinkedIn, Twitter en Instagram.
+ Breng je boodschap onder de aandacht in de lokale supermarkt of bijvoorbeeld een koffiebar. Hier hangen soms prikborden waar je briefjes of flyers kunt ophangen.
+ Vaak willen gerelateerde organisaties of bedrijven wel met je samenwerken. Zo werkt Patipada samen met een acupuncturist en een osteopaat. Je kunt elkaar promoten door flyers, brochures en/of visitekaartjes neer te leggen. Beveel je samenwerkingspartners dus aan bij anderen en vraag of zij dat ook voor jou willen doen. Let er dan wel op dat je kwalitatief goede partners kiest.
+ Organiseer een workshop, lezing, seminar of stunt in de regio.