Foto's bewerk software 2021

Beste gratis en betaalde software voor foto’s bewerken

De wereld van vandaag de dag begint langzaam maar zeker steeds verder te digitaliseren. En dit betekent ook dat de mogelijkheden qua software toenemen. Zo zijn er tegenwoordig vele goede opties om foto’s te bewerken. Zowel betaald als ook gratis.

Software voor het bewerken van foto’s gaat je helpen om foto’s om te toveren in visueel artistieke hoogstandjes. Je kunt namelijk een groot aantal verschillende kanten op met het juiste fotobewerkingsprogramma. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Kleurcorrecties
  • Vlekjesverwijdering
  • Schaduwen toevoegen/verwijderen
  • Bijsnijden
  • Filters

Uiteraard is het vaak zo dat een gratis softwareprogramma voor het bewerken van foto’s iets minder mogelijkheden heeft dan een betaalde versie. Dit hoeft in de basis echter geen probleem te zijn. Het hangt er maar net vanaf naar welke functionaliteiten je precies op zoek bent. Zo zijn de meeste basishandelingen gewoon mogelijk met gratis software.

Top 3 beste gratis software voor foto’s bewerken

Bij deze stellen we een top 3 voor je samen met de beste gratis software. Dit zijn de opties die je hebt, waarbij je de meeste mogelijkheden hebt. Bovendien komen deze programma’s als zeer gebruiksvriendelijk uit de bus:

#1: Canva

Canva is misschien wel de meest gebruiksvriendelijke software die je kunt gebruiken om snel foto’s te bewerken. Je hebt de keuze uit een grote hoeveelheid basismogelijkheden. Voor veel mensen is dit genoeg om te doen wat ze willen doen. Met enkele simpele klikken bewerk je jouw foto’s op de manier die je zelf wilt.

#2: Paint.NET

Ook Paint.NET is een grafisch fotobewerkingsprogramma. Een zeer bekende naam in de digitale wereld. Ooit ontwikkeld met behulp van Microsoft is het intussen uitgegroeid tot wereldwijd veelvuldig gebruikte software. Je kunt met Paint.NET zeer uitgebreide aanpassingen doen aan foto’s.

#3: GIMP

GIMP bestaat al sinds 1996. In alle jaren van zijn bestaan is het druk bezig geweest met uitbreiden en verbeteren. Hierdoor is het vandaag de dag een prima optie om foto’s mee te bewerken. Zo kun je er bijvoorbeeld net als bij Photoshop verschillende lagen van foto’s mee op elkaar leggen.

Top 3 beste betaalde softwareprogramma’s voor foto’s bewerken

Dan zijn we nu aanbeland bij de betaalde software voor foto’s bewerken. Het is natuurlijk geen verrassing dat de mogelijkheden bij betaalde software net wat uitgebreider zijn. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een verregaande professionele look, dan doe je er waarschijnlijk goed aan om voor een van de betaalde opties te kiezen. Tot in detail heb je dan controle over het eindresultaat van de betreffende foto’s. De top 3 beste betaalde softwareprogramma’s voor foto’s bewerken:

#1: Adobe Photoshop Elements

Adobe Photoshop Elements is voor veel gebruikers van fotobewerkingsprogramma’s een ware eyeopener. De grootste voordelen van deze software zijn dat je heel makkelijk foto’s kunt maken, ordenen, bewerken en vervolgens delen. Vooral het feit dat je allerlei geautomatiseerde keuzes kunt maken, draagt hier aan bij. Zo hoef je niet veel tijd te investeren en heb je bijna direct resultaat. Adobe Photoshop Elements is daarmee een uitstekende basis voor uiterst creatief werk.

#2: Adobe Photoshop Lightroom

Een tweede betaalde software optie is Adobe Photoshop Lightroom. In veel opzichten lijkt Adobe Photoshop Lightroom op Adobe Photoshop Elements. Echter zitten er wel degelijk een aantal verschillen tussen. De belangrijkste zijnde dat Adobe Photoshop Lightroom de nadruk meer legt op geavanceerde functionaliteiten. Hiervoor levert het een beetje in op gebruiksvriendelijkheid. Wil je dus graag wat meer professionele, gevorderde mogelijkheden hebben, dan is dit de juiste keuze voor je.

#3 Corel Paintshop Pro

Tot slot mag ook zeker Corel Paintshop Pro niet in dit lijstje ontbreken. Dit is een zeer betrouwbaar programma voor het bewerken van foto’s. Je kunt foto’s op zeer uitgebreide manieren transformeren in ware kunstwerken. Corel Paintshop Pro staat er bovendien om bekend dat het zeer gebruiksvriendelijk is voor beginners. Binnen een mum van tijd verander je een relatief saaie foto in een visueel schouwspel dat onmiddellijk de aandacht trekt.

Ben je momenteel dus op zoek naar software voor het bewerken van foto’s? Beslis dan voor jezelf of je het eerst wilt uitproberen met een gratis programma waarbij de basisopties aanwezig zijn. Tegelijkertijd is het niet ongewoon om een kleine investering te doen in betaalde software, wanneer je op de lange termijn een professioneel uiterlijk nastreeft.